Tech

Gyilkos robotoktól tart Elon Musk és 115 társa

Közel az a nap, amikor a katonákat és civileket autonóm robotok fogják gyilkolni. Ettől fél a techvilág, lépéseket akarnak az ENSZ-től.

A mesterséges intelligencia 116 mestere, köztük Elon Musk felszólította az ENSZ-t, hogy tegyen valamit a háborúkban bevetendő robotok ellen. Szerintük ez a hadviselés harmadik forradalma lehet, és ezek a gépek Pandora szelencéjét jelentik – írja a BBC News.

Szeretnék, ha nemes egyszerűséggel betiltanák a robotizált hadviselést, mert az gyilkosabb és gyorsabb, mint a mostani, emberközpontú. A fenyegetés egészen félelmetesen egyszerű:

Ezek a terror fegyverei, despoták és terroristák fegyverei lehetnek az ártatlan lakosság ellen, és olyan fegyverek, amiket nem kívánatos módokon hekkelhetnek meg.

Az aláírók szerint már nincs sok idő cselekedni a fejlett robotika és fegyverrendszerek miatt. Szeretnék, ha a robotizált, autonóm fegyvereket hozzáadnák az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló egyezményéhez. Egy, a témával foglalkozó ENSZ-munkacsoport hétfőn találkozott volna az ügyben, de novemberre halasztották a tanácskozást.

A mostani szakértői lázongás nem új: már 2015-ben kiállt ezer technológiai szakértő, tudós és kutató, hogy figyelmeztessen egy levélben. Az aláírók között ott volt Stephen Hawking fizikus, Steve Wozniak, az Apple társalapítója és Elon Musk, a Tesla vezére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik