Élet-Stílus

Nem kell tovább eltűrni a homofób és transzfób támadásokat

Magyarországon is elindul a gyűlölet-bűncselekmények bejelentésre szolgáló új telefonos alkalmazás és webes felület, ami az európai LMBTQI civil szervezetekből álló UNI-FORM hálózat munkájának eredménye. A projektben magyar részről a Háttér Társaság vesz részt.

A beérkező bejelentések a Háttérhez mindenképpen befutnak, de lehetőség lesz arra is, hogy a rendőrséghez is beérkezzenek.

  • „2013-ban buliból hazafelé menet egy barátommal csókolóztunk a körúton. Egy közeli kisboltból kijőve két férfi baseballütővel fenyegetett meg minket, hogy azonnal hagyjuk abba.”
  • „2014-ben a Pride felvonulásra tartva fekete ruhás kopaszok kötöttek belénk, engem ököllel arcon csaptak, egy barátomat háton rúgták.”
  • „2015 őszén a Stefánia úton bicikliztem, amikor egy autós éktelen buzizásba kezdett, majd leköpött.”
  • „A párommal nem titkoljuk, hogy melegek vagyunk. Sajnos rendszeresen érnek bennünket homofób beszólások, sőt egy környékbeli srác nemrégiben ököllel megfenyegetett, és vállal belénk jött.”

Az ehhez kapcsolódó adománygyűjtő kampányban először vállalják a nyilvánosság előtt történeteiket a korábbi gyűlölet-bűncselekmények áldozatai.

Korábbi kutatások szerint a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmény áldozatává vált magyar válaszadóknak kevesebb mint egyötöde jelentette a hatóságoknak az őket ért támadást. Jelentős részük attól félt, hogy a rendőrségen is homofób vagy transzfób attitűddel találkozna.

Az adománygyűjtő kampány még kilenc napig tart, cikkünk írásáig 183 ezer forint gyűlt össze.

Kiemelt kép: Háttér Társaság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik