Tech

Másodpercek alatt színez ki vázlatokat az Adobe gépagya

Az Adobe is ráállt a mesterséges intelligenciára, legújabb Adobe Sensei nevű MI-platformjukra épül a Project Scribbler nevű algoritmus is, ami nem csak a monokróm felvételeknek ad színt és árnyékolást, de a skicceket is befejezi.

Az Adobe kutatói egy olyan fejlesztés alatt álló technológiát mutattak be az idei Adobe MAX rendezvényen, ami a jövőben segíthet minden korábbinál élethűbb színezést adni a monokróm képeknek. A Project Scribbler az Adobe saját gépi tanulásos platformján, az Adobe Sensei-en alapul, ami képes felismerni a fekete-fehér vázlatokat, fotókat, majd realisztikus színezést ad nekik.

Jingean Lu, az Adobe kutatójának ismertetése szerint a Project Scribbler neurális hálózatok segítségével ismeri fel az arcvonásokat, több tízezer referenciafotó segítségével sikerült kiképezniük a feladatra az algoritmust. Ami még elképesztőbb, hogy nem csak színezi, de árnyékokkal és textúrákkal is gazdagítja az alapanyagot, méghozzá másodpercek alatt.

A cég demójában azt mutatta meg, hogyan hasznosíthatná a megoldást egy designer a mindennapi munka során: például az ügyfél elképzelései alapján gyorsan vázlatolhatna, amit aztán a program kiegészíti a színekkel, így szemléletesebbé válhat a tervezés, legyen szó bármilyen munkakörről.

EZ A CÉL. Forrás: Adobe

A Project Scribbler egyelőre techdemó formájában létezik, és nem része egyetlen Adobe Creative Cloud appnak sem, de talán nincs olyan messze, hogy mi is használhassuk. Jelenlegi állapotában csak arcokat és portrékat képes felismerni, nem birkózik meg a teljes alakos képekkel. Nincsen korlátozva viszont fotókra, mert a firkás vázlatokat is kiegészíti, ami például egy karaktertervezés során jöhet jól majd a jövőben – a cél, hogy mindent ki tudjon színezni.

Ahogy a telefongyártóknál és a technológiai más területein is előtérbe került a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás, így az Adobe is egyre messzebb merészkedik, de elsősorban a kreatív szakemberek munkájának megkönnyítése érdekében. A cég hangsúlyozza: az MI-t repetitív feladatok automatizálására szánják, és nem kell félni, az algoritmusok nem fogják elvenni a kreatívok munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik