Nagyvilág

Totális vereséget szenvedett az Iszlám Állam, de még több terrortámadás jöhet

Az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció által támogatott, kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kedden közölte, hogy befejeződtek az Iszlám Állam elleni katonai beavatkozások Rakkában, pénteken pedig hivatalosan is bejelentették a város felszabadítását.

Bár a terrorszervezet által elfoglalt legnépesebb város Moszul volt, évekig Rakkában volt a központjuk. Ez volt az első jelentősebb település, amit megszereztek Szíriában, és ez lett a kalifátus fővárosa.

Miután a dzsihadisták 2013 végén behatoltak, Rakka hamar a polgárháború martalékává vált. Az ISIS pillanatok alatt átvette a hatalmat, és nyilvános kivégzéseket, lefejezéseket tartott a főtéren.

A város pedig lassan a globális terrorcselekmények kitervelésének központjává vált.

A nemzeti kórházat és a stadiont használták főhadiszállásnak, ott tervezték meg a főbb nyugati támadásokat.

A szíriai és az iraki sivatagban még mindig vannak területek az Iszlám Állam kezén, de mostanra egyetlen nagyobb várost sem irányít a terrorszervezet. Egy korszak lezárult a kalifátus életében, az általunk ismert terrorszervezet pedig már a múlté. Megnyugodni ugyanakkor nem lehet.

Az Iszlám Állam már a megszűnés szélén Irakban
Az ideológia viszont nem szenvedett vereséget.

Mi lesz az Iszlám Állammal?

Az Iszlám Államra komoly csapást mértek az utóbbi időszakban, de butaság lenne azt hinni, hogy megszűnnek létezni.

Vezetőik előre látták, hogy bármilyen keményen is küzdenek, el fogják veszteni a csatát Moszulban és Rakkában is. Hogy biztosítsák jövőjüket, bunkerekről, fegyver- és élelmiszerkészletről gondoskodtak az Irak és Szíria határán fekvő sivatagokban. Akik elmenekültek, itt meghúzhatják magukat, és abban reménykedhetnek, hogy néhány év múlva újult erővel támadhatnak fel.

Az ISIS-nek ráadásul ezt már egyszer sikerült véghez vinnie. 2006 és 2008 között az Amerikai Egyesült Államok és a szunniták számoltak le a terrorszervezettel, amely 2011-ben minden korábbinál erősebben tért vissza abban a pillanatban, ahogy a politikai helyzet lehetővé tette.

Ugyanakkor az ISIS újjászületése abból a szempontból elképzelhetetlen, hogy a világszínpadra való betörésükkel és a sorozatos merényleteikkel olyannyira sokkolták a nemzetközi közösséget, hogy nem hagyhatják visszatérni őket.

Egy közelmúltban készített felvétel tanúsága szerint Abu Bakr al-Bagdadi, a szervezet vezetője életben van, és egész addig, amíg ez igaz, nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a kalifátusnak befellegzett.

Fotó: MTI/EPA/Iszlám Állam

Mi lesz a Nyugattal?

Elemzők szerint semmi jele annak, hogy az Iszlám Állam által inspirált halálos nyugati terrortámadásoknak vége lenne, sőt. A szervezet célja továbbra is az, hogy az újságok címlapjára kerüljön. Innentől jóval egyszerűbben megközelíthető és gyengébb célpontokat szemelhetnek majd ki.

Biztonságpolitikai szakértők egybehangzóan arról beszéltek az elmúlt napokban, hogy az Iszlám Állam megsemmisítése Szíriában és Irakban megnövelheti a merényletek számát, de ez történhet Ázsiában is.

Az, hogy fizikálisan megsemmisítették egy adott területen az Iszlám Államot, még nem azt jelenti, hogy a dzsihadizmus megszűnt létezni. Az ISIS ideológiája túlságosan szétterjedt az elmúlt néhány évben ahhoz, hogy el lehessen pusztítani.

Az Iszlám Államnak a kezdetektől fogva két célja volt:

  • embereket toborozni, hogy csatlakozzanak a kalifátushoz,
  • és magányos merényletekre buzdítani a szimpatizánsokat.

Mivel az előbbire főhadiszállás nélkül már nincs lehetőségük, az utóbbira fognak koncentrálni, hogy revánsot vegyenek. Ebben segítségükre lehetnek az Európába beszivárgott harcosok, akik közül különösen veszélyesek lehetnek azok, akik kiképzésben is részesültek. Az ISIS de facto fővárosát és a bázisait visszafoglalták tőlük, ám innentől jóval nehezebb lesz nyomon követni a tevékenységüket is.

A szervezet több kisebb területet birtokol Líbiában, Egyiptomban, Afganisztánban, Nigériában és a Fülöp-szigeteken is, maradt tehát bőven hely, ahol a nyugat ellen intézett támadásaikat megálmodhatják.

Aggodalomra ad okot az is, hogy 2014 óta gyakorlatilag mindenki az Iszlám Állammal volt elfoglalva, és ez lehetőséget nyújtott az al-Kaidának, hogy ismét megerősödjön. Bár a szervezetet a 2000-es évek közepén komoly veszteségek érték Irakban, majd 2011-ben a vezérük meggyilkolásával, mostanra már a Közel-Keleten és Afrikában is jelen van.

Az al-Kaida egy ízben összefogott az Iszlám Állammal, de a kapcsolat hamar megszakadt. Azóta ismét önállóan tevékenykednek, a szíriai Idlib régióban képzik ki a harcosaikat és továbbra is vannak nemzetközi ambícióik.

A nemzetközi koalíciónak nem szabad abba a csapdába esnie, mint Oszama bin Laden meggyilkolását követően. Lehet, hogy az ISIS és az al-Kaida veszített tekintélyéből, de a semmiből bármikor születhet egy újabb terrorszervezet.

Kiemelt kép: Getty Images/Rick Findler

Ajánlott videó

Olvasói sztorik