Tudomány

Szájában robbant fel a megmikrózott tojás

A mikrohullámú sütő ma már minden konyha és étterem elmaradhatatlan tartozéka, gyorsabb és egyszerűbb módja nincs az ételek felmelegítésének, mint bedobni a mikróba. Csakhogy erre nem minden élelmiszer alkalmas, tojást például nem szabad benne főzni, de még a keménytojást sem ajánlatos megmikrózni: a nagy belső nyomásnövekedéstől felrobbanhat.

A jelenség akkor indította tudományos kutatásra Anthony Nasht és Lauren von Blohnt, amikor szakértőnek kérték fel őket egy perben: egy férfi kártérítést követelt egy étteremtől azt állítva, hogy a mikróban melegített főtt tojás felrobbant a szájában, amitől halláskárosodást és égési sérüléseket szenvedett.

Így néz ki egy vicces videón, de inkább senki ne próbálja ki, tényleg sérülést okozhat:

Arra jutottak, hogy ha mikrohullámú sütőben próbálunk tojást főzni, azok többsége már a sütőben felrobban. A 30 százaléknyi túlélőt ezután kipukkantották: a „robbanások” 86-133 decibelesek voltak, ami nagyjából egy láncfűrész vagy távolabbi mennydörgés hangerejével egyezik meg.

Ráadásul a hanghatás olyan rövid, hogy igen kevés eséllyel okoz halláskárosodást, ahogy Nash fogalmazott: kicsit olyan, mint egy „tojásrulett”. Maga a robbanás viszont valóban veszélyes.

Oka pedig, hogy a tojás sárgája magasabb hőmérsékletet ér el, mint a fehérje, a benne feszülő nyomás pedig akár beavatkozás nélkül, akár egy szúrás vagy harapás hatására szétveti az egészet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WINFRIED ROTHERMEL / picture alliance / DPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik