Mobil

Telefontöltő okosruhát védett le a Samsung

A Samsung egy ideje már kacérkodik az okosruhák ötletével, egy nemrég bejegyzett szabadalom pedig arról árulkodik, hogy ennek akár kézzelfogható gyümölcse is lehet a jövőben.

A LetsGoDigital szúrta ki, hogy a dél-koreaiak levédették egy olyan „viselhető elektronikus eszköz” ötletét, ami rengeteg beépített érzékelő segítségével gyűjtené össze a viselője mozgásából keletkező energiát.

Például egy ilyen technológiát használó síruha a csúszások hatására töltődne fel, aztán az összegyűjtött elektromosságot telefontöltésre lehetne használni, de több felhasználási mód is elképzelhető a dokumentum szerint.

A szabadalomban szereplő tervrajzok arról árulkodnak, hogy egy ilyen darab rengeteg szenzort tartalmazna a különféle részeken elosztva, és alkalmazható lenne kabátra, nadrágra, kesztyűre, cipőre.

Az energiatermelő okosruha valójában egészen hasznos lehet, hiszen nap végére jellemzően már kifogy a szufla egy átlagos mobilból, így viszont akkor sem történne hatalmas baj, ha a vadonban ragadva nem vinnénk magunkkal power banket.

A szabadalmakkal kapcsolatos fenntartás itt is érvényes: egy ötlet levédése még nem egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg is valósul, de jól jelzi, hogy a Samsung komolyan gondolkodik azon, miként fűzhetné össze szorosabban a ruházat és a technológia viszonyát a jövőben.

Mivel a cég tavaly nyújtotta be Koreában a szabadalmat, az is könnyen meglehet, hogy a háttérben valami már készen áll, erre valószínűleg a 2018-as CES kiállításon derülhet fény leghamarabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik