Kultúra

Macskafogó-ügy: Jancsó Dávid nyílt levélben üzent a Filmalapnak

Jancsó Miklós fia örül, hogy sikerül a filmet megmenteni, de jelzi: a gyűjtés folytatódik.

Miként beszámoltunk róla, gyűjtés indult azért, hogy digitálisan felújítsák a Macskafogó egyetlen kópiáját. Az alkotók a rajongók segítségét kérték ahhoz, hogy be tudják fejezni a képkockák újraszínezését.

Kavarás a Macskafogó felújítása körül
Jancsó Dávid gyűjtést kezdett a legendás rajzfilm felújítására, holott a Filmalap szerint a munkákat eredetileg ingyen vállalta Jancsó.

A Filmalap szombaton bejelentette, hogy felmondja a tavaly megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Post Office Films Kft. a Macskafogó felújításáról kötött szerződését annak nem teljesítése miatt.

Erre reagált most Jancsó Dávid a macskafogo.hu-n közzétett nyílt levelében:

Tisztelt Magyar Nemzeti Filmalap, kedves olvasó!

 

Először is engedd meg, hogy elmondjam, mennyire örülök, hogy a Magyarország egyik legnagyszerűbb rajzfilmjét, a Macskafogó-t a rajongókkal és veletek közösen meg tudjuk menteni.  Nagyon örülünk, hogy a tegnapi bejelentésetek alapján az eddig rajongásból végzett munkát átveszítek és befejezitek. Nekünk, akik két évvel ezelőtt szabad időnkből,  lelkesedésből elkezdtünk dolgozni a Macskafogón, az első pillanattól kezdve ez volt a célunk. Azt szerettük volna, ha a mai gyerekek is Grabowski-n nőnek fel és az olyan szállóigék, mint pl az “Én vezettem? Azt mondd meg én vezettem?!” vagy a “Mehetünk vissza a balettba ugrálni!” nekik is pontosan ugyanazt jelenti, mint a mi generációnknak. Komolyan mondom, ennél jobb dolog, minthogy vállaljátok a rajzfilm felújításának befejezését nem történhetett volna a Macsakafogóval. Köszönet ezért és azért is, hogy eddig dolgozhattunk a felújításon!

 

Hatalmas köszönet továbbá a rajongóknak a rengeteg kedves üzenetért, megosztásért és nem utolsó sorban támogatásért! Nektek köszönhetően lehetett ilyen egér feletti gyorsasággal – 2 nap alatt – elérni közös célunkat!

 

Egyúttal szeretném megerősíteni, hogy a gyűjtés megy tovább, hiszen a film felújítása mellett az akcióval szerettnénk méltó emléket állítani a Macskafogónak és biztosítani a közösség és a karaktereinek jövőjét. Ennek a részeként készítettünk interjúkat az egykori alkotókkal, amiért elképesztően hálásak vagyunk a sorsnak, mert így utolsóként nekünk volt lehetőségünk interjút készíteni Nepp Józseffel váratlan halála előtt. Örülünk, hogy az ő gondolatait is meg tudtuk menteni a magyar filmtörténet és a Macskafogó rajongók számára. Ezeket a felvételeket természetesen örömmel átadjuk nektek, hogy fel tudjátok használni egy esetleges DVD vagy Blu-Ray kiadáshoz. Ugyanezért, a Macskafogó kultusz ébren tartása miatt vettünk fel rendezői kommentárt Ternovszky Bélával és Nepp Józseffel, tervezünk kiállításokat vagy éppen Macskafogó figurák gyártását. Ez a munka megy tovább és ahogy eddig, úgy ezután is számítunk a rátok ebben. A Macskafogo.hu oldal az eddig és az ezután beérkező támogatásotokat – mivel így már nem kell a rajzfilm felújítási munkálatainak befejezésére fordítani – a további ugyan csak a Macskafogó számára fontos célokat fogja belőle finanszírozni. Mint például, a már említett interjúk és rendezői kommentár utómunkájára és bemutatására, az alkotók támogatására, további Macskafogós relikviák felkutatására és megőrzésére valamint a rajzfilm utóéletének további gondozására.

 

A nyilvánosságban tett megszólalással kapcsolatban szeretnék egy-két dolgot tisztázni. Először is sosem állítottuk, hogy a film jogai a mieink lennének. Jancsó Miklós gyerekeként elhiheted, hogy pontosan tudom, mi a különbség egy film jogai és az alkotói jogok között. Ezért is csak egy díszbemutatóról beszéltünk, amelyet veletek szóban le is egyeztettünk. Ahogyan tavaly is a rajongók és a saját pénzünkből fizettük ki a film vetítésének jogdíját a Macskafogó 30-ik születésnapjára rendezett megemlékezésen.

 

A késedelmes teljesítéssel kapcsolatban is fontos leszögezni, hogy 10 napja kaptuk meg a film eredeti mágnes hangját digitalizálva. Óriási szerencse, hogy az utolsó pillantban ezt is sikerült megtalálni, így filmnek akár 5.1-es hangot is lehet majd keverni. Azonban azt nyilván mindenki érti, hogy 10 nap alatt – különösen egy ilyen szerelem projekt esetében – nem lehet végezni egy egészestés rajzfilm hangjának minőségi felújításával.

 

A Post Office Films Kft csak egy az eddigi munkában részt vevő cégek és magánemberek közül, azonban a cég jó híre miatt szeretném tisztázni, hogy – éppen a fent említettek miatt – nem volt és nem is lehetett “nem teljesítés” a cég részéről, csupán sok száz óra lelkesedésből végzett munka, amelynek eredményét boldogan és a felújított film bemutatását izgatottan várva adunk át nektek.

 

Barátsággal,
Jancsó Dávid

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Filmarchívum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik