Belföld

Választási csalás miatt tesz feljelentést az Együtt, a Fidesz etikátlanságról beszél

A Fidesz-KDNP csalással kezdi az aláírásgyűjtést – egy fura mozgósító üzenet, és egy még furább villásreggeli miatt gondolja ezt a szigetvári ellenzék.

Egy neten keringő, eddig azonosítatlan eredetű sms a szigetvári Kiskakas vendéglőbe hívja a kormánypárt aktivistáit, és pénzt ígér, hogy szerezzenek aláírásokat Nagy Csaba fideszes jelöltnek – mégpedig bevándorlásellenes  szövegeknek álcázott aláírásgyűjtő íveken. Igen, ez így elég zavarosan hangzik, és akár kamunak is tűnhetett hétfő reggelig, ám ekkor

az egyébként általában közepes forgalmú étteremben csakugyan egész tömeg jelent meg „villásreggelizni”.

A Kiskakas étterem egy korábbi cikk szerint a megyei közgyűlés egyik KDNP-s tagja, Madaras Zoltán tulajdonában van. Sőt Madaras ügyvezetője volt annak a cégnek,  amely 2011-ben és 2012-ben pályáztatás nélkül nyerte el a nyári közétkeztetést a városban, ám az érintett cikkünk megjelenése után közölte, semmi köze ezekhez a vállalkozásokhoz.

Szakács László szocialista országgyűlési képviselő kérdésünkre elmondta: az MSZP helyi szervezete bejelentést tesz a Nemzeti Választási Irodánál  (NVI), és fontolgatják a büntetőfeljelentést is.

Nyomorgó, aprófalvas vidéken is 50% felett a Fidesz
A szigetvári választókörzetben a kormánypárt jelöltet cserélt, de jobban áll, mint négy éve.

– Az önmagában még csak etikátlan, ha a kormánypárt  fizetett forradalmárokkal akar választást nyerni, hiszen információnk szerint 70 forintot adnak egy aláírásért az aktivistáknak  – állítja a képviselő. – Az viszont még nagyobb baj, ha ezt a választók megtévesztésével akarják elérni. Ennek már az előkészülete is büntetendő.

Miért lenne szüksége a körzetben toronymagasan vezető Fidesznek arra, hogy bármiféle trükkhöz folyamodjon?

– Mert Nagy Csabát szinte senki nem ismeri Szigetvár környékén, ő egy pécsi képviselő, aki ráadásul most vette át a jelöltséget a politikától visszavonult  Tiffán Zsolttól.  A migrációval sokkal könnyebb megszólítani az embereket.

Arra a felvetésünkre, technikailag vajon hogyan lenne megoldható egy ilyen csalás – hiszen  az aláírásgyűjtő íveken egyértelműen  fel van tüntetve, mi célt szolgálnak – Szakács azt feleli:

sokan nem olvassák végig az íveket a fejléctől a lap aljáig, tehát elképzelhető, hogy ha a rámenős aktivista azt mondja, ez egy bevándorlás ellen tiltakozó papír, megkapja rá az aláírást.

Szerinte a legegyszerűbb  az lenne, ha Fidesz kiállna, és tisztázná magát a vádak alól.

Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári elnökségi tagja szerint az nem kifogásolható, ha egy párt, amennyiben van rá pénze, fizet az aktivistáknak az aláírásgyűjtésért. Ennek ellenére a történtek felvetik a választási csalás gyanúját,

ezért az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen. 

Berkecz szerint ugyanis –  aki az utcáról videózta a hétfő reggeli kampányösszejövetelt a Kiskakasban – elegendő jel mutat az állampolgárok megtévesztésére,  ám innentől a hatóság dolga kivizsgálni, mi történt valójában.

„Baloldali blogok hírhajhászása” – reagált a Fidesz képviselője

Kérdéseinkre Nagy Csaba, szigetvári körzet fideszes jelöltje a következőket állította: kizárólag a törvényi előírásoknak megfelelően, „polgármestereinkkel, önkormányzati képviselőkkel, barátokkal, családtagokkal és elkötelezett támogatóinkkal közösen”  gyűjtenek aláírásokat; az MSZP-s Szakács László kifogásait értelmezhetetlennek tartja. Mint írta, etikátlannak tartja az „MSZP-hez tartozó baloldali blogok hírhajhászását”. Azt nem jelölte meg a képviselő, konkrétan milyen orgánumokra gondol.

Cikkünk megjelenése előtt próbáltuk elérni Madaras Zoltán képviselőt, de sem az alkalmazottai, sem a párt helyi szervezetének munkatársai nem adták meg a számát, emailre pedig nem válaszolt. Később jelentkezett, és írásos válaszában leszögezte: „Sem tulajdonosa, sem üzemeltetője soha nem voltam a szóban forgó Kiskakas étteremnek. Sem tulajdonosa, sem ügyvezetője soha nem voltam a fent hivatkozott közétkeztetést biztosító cégnek.” Egyebekben azt írta az ellenzéki vádról: „Teljes mértékben hazugság, sajnálatosnak tartom, hogy a tehetetlen ellenzék, amely egyszer már tönkretette az országot és Szigetvárt, hazugságok terjesztésével próbálja ismét elterelni figyelmünket a választópolgárokért végzett munkáról.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik