Üzleti tippek

Ezek a kockázatok fenyegetik a világgazdaságot

A növekedés rövid távú kedvező kilátásai ellenére a világgazdaság hosszú távon komoly kockázatokkal néz szembe a kereskedelmi feszültségek és az országok súlyos adósságterhei miatt – hangsúlyozta a Nemzetközi Valutaalap tanácsadó bizottsága a tavaszi ülésszakot lezáró közleményben.

A washingtoni székhelyű szervezet előrejelzése szerint a globális gazdaság idén és jövőre is 3,9 százalékkal növekedhet, ami a legmagasabb arány lenne 2011 óta. A befektetések és a kereskedelem bővülése rövid távon erősebb, szélesebb körű növekedést eredményeztek, de aggodalomra adnak okot az egyre jelentősebb adósságállományok és a fokozódó protekcionizmus – állapította meg a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC).

A bizottság szerint az erősödő pénzügyi sebezhetőség, a fokozódó kereskedelmi és geopolitikai feszültségek és a magas globális adósságállomány veszélyezteti a világgazdaság kilátásait. A gazdagabb országok népességének elöregedése és a termelékenység lassú növekedése miatt pedig még inkább sürgető, hogy megragadják a jelenlegi prosperitás adta lehetőségeket, hogy elősegítsék a fellendülés fenntartását lehetővé tevő reformokat.

Bírálták Donald Trump kereskedelmi politikáját

A kereskedelmi feszültségek senki számára nem előnyösek – fogalmazott Lesetja Kganyago, a bizottság elnöke, a Dél-afrikai Köztársaság központi bankjának vezetője az Egyesült Államok és Kína közötti nézeteltérésekre utalva.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter amellett érvelt, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak meg kellene haladnia hagyományos szerepét mint a nehézségekkel küzdő országoknak átmeneti pénzügyi segítséget nyújtó szervezet, és szorosabb ellenőrzés alá kellene vonnia a jelentős kereskedelmi többlettel rendelkező országokat. Mnuchin szerint továbbá a Világbanknak nem a gyorsan fejlődő országokat kellene inkább támogatnia, hanem olyan szegényebb államokat, amelyek önerőből nem képesek finanszírozni fejlesztési célkitűzéseiket.

Az IMFC ülését többen arra is kihasználták, hogy bírálják Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelmi politikáját. Az egyoldalú kereskedelmi korlátozások csak ártanak a globális gazdaságnak – emelte ki Már Gudmundsson, az izlandi központi bank elnöke.

Nagyobb figyelmet kap a korrupció

Az IMF vasárnap bejelentette, hogy új szabálykeretet fogadott el annak érdekében, hogy módszeresebben tudja felmérni a korrupció mértékét és jellegét a 189 tagállamban. Az új rendelkezések július 1-jével lépnek életbe.

A szervezetnek nincs jogosultsága vizsgálódni korrupciós ügyekben, de lehetősége van némi nyomást gyakorolni pénzügyi segélyprogramjain keresztül. Ukrajna esetében például nemcsak reformok bevezetésétől tette függővé a kiegészítő pénzügyi támogatás folyósítását, hanem a kelet-európai országot átható korrupció elleni valódi fellépést is feltételül szabta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik