Tech

Magyar kórházakban is kémkedett egy hackercsoport

Az elmúlt hónapokban a Symantec biztonsági cég szakemberei fedeztek fel egy hackercsoportot, akik főleg egészségügyi intézményeket céloznak. Ezúttal nem PC-ket érintő zsarolóvírusos támadásokról van szó, hanem MRI – és röntgengépeket, képalkotó technológiákat vezérlő különféle számítógépekről, amik ellen a Kwampirs nevű vírust vetették be a támadók kémkedésre.

A kutatók szerint a 2015 óta aktív Orangeworm nevű csoport elsődleges célja nem a páciensek adatainak ellopása, mivel a hálózaton található fájlokat nem másolták, továbbították távoli szerverre, inkább az egészségügyi szektorban való kémkedés miatt fejlesztették a kártevőt. A legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban (17%), Szaúd-Arábiában (7%), Indiában (7%), az Egyesült Királyságban (5%), Magyarországon (5%) azonosították, további tíz százalékot pedig nem kötöttek bizonyos országhoz.

A biztonsági szakértők egyelőre nem tudják, milyen nemzetiségűek lehetnek, nem fedezték fel annak nyomait, hogy esetleg államilag szponzorált hackerekről lenne szó, és kizárják annak lehetőségét is, hogy egyetlen személy vagy egy kisméretű csoport felelhet a támadásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik