Belföld

Miután megkapirgáltuk, visszavett az unióspénz-szórásból a bírságbajnok Patyi vezette NKE

Nemcsak az uniós szakemberek szemét csípi az – ahogyan arról elsőként beszámoltunk -, hogy mennyire vastagon fog a ceruza a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél (NKE), amely két projektjére összesen közel 29 milliárd forintot kapott uniós forrásból, már az adóhivatal is nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt. Utóbbinál Hadházy Ákos, az LMP leköszönt társelnöke tett feljelentést még tavaly ősszel a kibukott furcsaságok miatt, most pedig az ő érdeklődésére derült ki, hogy az NKE nagyon visszavett az egyik erősen vitatható ügynél a pénzkifizetésekből.

Ki akartuk lopni az EU szemét is, észrevették
A brüsszeli ellenőrök durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik uniós pénzből finanszírozott projektjénél.

Mennyi is a magas bérleti díj?

Általában 8000 forintos négyzetméterárat fizet az egyetem a kormányhivataloknak az adminisztrációs helyiség bérletéért, mégpedig havonta. A cech így a terem nagyságától függ. Budapesten 660 ezer forintos havi bérleti díj jön ki, a Baranyai Megyei Kormányhivatal még jobban jár, ott akár 150 négyzetméteres helyiségre is van keret a havi 1,2 millió forintos bérleti díjból. Ezen felül kell fizetni az oktatótermek vagy a konferenciatermek használatáért, ott óradíjban mérik az árat, 12 ezer forint óránként a tarifa. Ezáltal horribilis pénzek kerülnek a kormányhivatalokhoz az EU pénzéből.

Mint beszámoltunk róla, meglehetősen magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből a Patyi András vezette egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit ő ott helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt pont a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE. (Patyi emellett a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, és legutóbb azzal lett híres, hogy Orbán Viktor cukkolta azzal, hogy megszavazta a kormányfő megbüntetését az iskolásokkal való kampányolás miatt, emiatt bírságbajnoknak nevezte el Orbán Patyit.)

Az egyetem válaszából az világlik ki, hogy noha tavaly minden hónapban százezres nagyságrendű, néhány helyen az egymillió forintot is átlépő cechet fizetett az NKE minden megyei és a fővárosi kormányhivatalnak, idén januárban már csak 6 kormányhivatal kapott az uniós pénzből az egyetemtől, februárban pedig senki közülük.

Hadházy szerint ez nem jelenthet mást, mint hogy az NKE beismerte a horribilis összegek abszurditását. A politikus szerint azzal, hogy az NKE módosította a szerződéseket, gyakorlatilag beismerte a szemtelen pénzszórást, és az EU kérdezősködését és a NAV-nyomozás eredményét előre finomító korrekciót vezettek be.

Hadházy az egyetemtől kikért szerződések közül kiemelt egy olyant, ahol egy magát lélektani intézetnek nevező cég tavaly lélektaktikai tanfolyamot tartott 109, rendészeti képzésben részt vevő hallgatónak a nyár kellős közepén, júliusban két hét alatt, három munkatárs tartotta a tanfolyamot, és ezért bő 11 millió forint + áfát kapott a cég az uniós pénzből. Egy olyan cég, amelynek az éves bevétele szokott lenni körülbelül 30 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik