Belföld

Saját parlamenti bizottságot kaphat a migráció

Frissítés: Délután döntöttek a bizottsági struktúráról, és végül minden maradt a régiben.

Három új parlamenti bizottság alakulhat az új parlamenti ciklusban – ezt az információnkat kormányzati forrásból is megerősítették, bár úgy fogalmaztak „van ilyen terv, és valószínű, hogy így is lesz.”

Az Országgyűlésnek jelenleg 16 állandó bizottsága működik, ezek mind megmaradnak, így tizenkilencre nőhet a bizottságok száma.

A három új bizottsághoz a következő területeket delegálhatják:

  • migráció,
  • családpolitika, demográfia,
  • foglalkoztatás.

Az új bizottságok az új kormányzati struktúrát, a kormányzati hangsúlyokat tükrözik majd. Azaz elkönyvelhetjük – ami nem meglepő –, hogy a migránsügyet napirenden tartja a kormány.

Illetve ahogy eddig is tudni lehetett, a családpolitikát is kiemelten kezelik, ezért tippelték többen, hogy a Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Fidesz-alelnök lehet Balog Zoltán utódja az Emmi élén. De úgy tűnik, végül mégsem Novákból, hanem Kásler Miklósból lesz miniszter.

A foglalkoztatásügyi bizottság létrehozása pedig azt mutatja, hogy Orbán Viktor továbbra is munkaalapú társadalomban gondolkozik, de a kivándorlással és a munkaerőhiánnyal kezdeni akarnak valamit.

A családpolitika eddig a Népjóléti bizottsághoz, a foglalkoztatásügy pedig a Vállalkozásfejlesztési bizottsághoz tartozott.

Nem lőhetünk nagyon mellé, ha azt tippeljük, hogy mindhárom új bizottságot fideszes elnök vezetheti a jövőben.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik