Tudomány

A medve nem játék. A miskolci meg még hatalmas is

A nemzet medvéje után egy másik, közel kétszer akkora példány tűnt fel Miskolcon. Szakemberek folyamatosan figyelik a 230 kilósra becsült állat mozgását, lehet, hogy bocsa is van. Sorsáról viselkedése alapján döntenek majd. Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

A fél országot bebarangoló medvét elfogták, pár napos megfigyelés után múlt szerdán szabadon engedték a magyar-szlovák határ közelében egy megfelelőnek ítélt élőhelyen. Pénteken már arról szóltak a hírek, hogy a furfangos mackó megszabadult GPS-nyomkövetővel ellátott nyakörvétől, így a továbbiakban nyomai alapján kísérik figyelemmel mozgását.

Mire bárki is megnyugodhatott volna az izgalmakat követően, máris felbukkant egy videó, amin egy medve Sajókeresztúr főterén galoppozik keresztül, majd vasárnap hajnalban Miskolcon, egy négysávos úton látták:

Jókora mackó

Hamar kiderült, feltehetően nem ugyanaz a maci tért vissza, amit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) hétfőn lapunknak meg is erősített:

A múlt héten befogottnál termetesebb, a becslések szerint 230 kilogramm körüli állatról van szó. Feltehetően kicsinye is van, a bocsot Szirmabesenyőn látták utoljára vasárnap

– mondja a 24.hu-nak Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai osztályának vezetője.

Az anyaállat egészen pontosan Miskolc külterületén tűnt fel, a Felsőzsolca felé vezető négysávos úton a bevásárlóközpontok környékén. Gyanús, hogy a kukák tartalma vonzotta, de szerencsére hamar odébbállt.

Egyelőre nem kell befogni

A nemzeti park igazgatóság munkatársai folyamatosan követik az állatot, se lelőni, se befogni sem üldözni nem akarják, egyelőre csak figyelnek. Ha a maci miskolci kitérője után emberektől távoli élőhelyet talál magának, a történet magától happy enddel ér véget.

A szakemberek csak akkor lépnek közbe, ha úgy tűnik, a medve tartósan lakott területre téved, ott kíván tanyát verni, illetve rendszeresen bejár a településekre. Ez esetben a saját és az emberek biztonsága érdekében őt is befogják. Persze bocsával együtt.

A medvét vasárnap délután Felsőzsoltán, majd Kistokajban és Mályiban látták, az információk szerint a Borsodi mezőség felé vette az irányt.

Medvejárás Magyarországon

Hazánkban évtizedekig ritka és kizárólag átutazó vendég volt Európa legtermetesebb ragadozója, ezért érthető módon kíséri érdeklődés minden felbukkanását. A jövőben viszont egyre több eset valószínű:

Az észak-magyarországi erdőségek, Aggtelek, a Bükk, a Börzsöny tradicionális medveélőhelyek. Az utóbbi időben a szlovák állomány jelentősen bővült, az állatok természetes módon vándorolva keresnek maguknak új élőhelyet

– fogalmaz Nagy Júlia.

Viselkedési kódex medvék közt

A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei azon vannak, hogy medvék és emberek biztonságban élhessenek egymás mellett, ezért is tartják megfigyelés alatt a hazánkban megjelenő egyedeket. Ennek fontos eleme a lakosság tájékoztatása, hiszen sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik.

Alapvetően kerüli az embert, ezért megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Alább teljes terjedelmében közöljük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pontokba szedett tanácsait a medvével kapcsolatos konfliktushelyzetek kezeléséről:

Személyi védelem

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Vagyonvédelem

  • Állatállomány, méhkaptárak, mezőgazdasági termény védelme
  • Legelő állatok folyamatos őrzése, emberi felügyelettel és nagytestű őrzőkutyákkal
  • Az állatállomány éjszakai masszív védelme /zárt istálló/
  • Megfelelő villanypásztor alkalmazása

Megfelelő hulladékkezelés

  • Rögzített és zárt hulladékelhelyezés (normál kommunális hulladék)
  • Rendszeres, lehetőleg napi hulladékszállítás (közterületi hulladéktárolók)

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik