Gazdaság

Varga Mihály már bejelentette, de nem biztos, hogy csökken az adó

Varga Mihály pénzügyminiszter az adótörvény-javaslat benyújtásakor azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy:

A vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken.

Sőt, azt is prognosztizálta, hogy négy év alatt 11,5 százalékra fog lemenni a szocho. Magában az adótörvény tervezetében azonban nincs számszerűsítve a csökkenés, csak ennyit írnak:

… a szociális hozzájárulási adó mértéke folyamatosan csökken…

Viszont az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény tervezetében, ami 2019 január elsejétől lép hatályba, ez szerepel:

Az adó mértéke az adóalap 19,5 százaléka…

Most akkor 19,5 százalék vagy 17,5 százalék? Lesz adócsökkentés vagy nem? Megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot.

Az óvatos válaszban elismerték, hogy a most benyújtott adóváltozásokról szóló törvényjavaslat nem tartalmazza a csökkenést. És ezután feltételes módok következnek. Azaz ezek szerint semmi nem biztos:

  • A két százalékpontos csökkentésre a 2016 novemberében aláírt bérmegállapodás alapján van lehetőség.
  • A bérmegállapodás értelmében ugyanis az adó mértéke 2019 során 17,5 százalékra csökkenhet, ha legalább 6 százalékos lesz a reálkereseti mutató emelkedése a versenyszférában.
  • A jelenleg rendelkezésre álló, valamint az előre prognosztizálható adatok alapján a jövő év során a  szociális hozzájárulási adócsökkentés várhatóan megvalósul.

Jövőre egyébként gyökeres változást terveznek a szochónál, ezért is lesz külön törvény rá. A lényeg, hogy az egészségügyi hozzájárulás (eho) megszűnik, illetve beolvad a szochóba. És egyúttal újragondolják az adónem kedvezményeit is. Az ehózóknak sem mindegy tehát, hogy mennyi lesz a szocho.

A szociális hozzájárulási adó 2019-ben megfizetett összegének 70,22 százaléka a nyugdíjalapot, 27,31 százaléka az egészségügyi alapot, 2,47 százaléka pedig újként a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg, és a NAV utalja majd a bevételekből az alapoknak a pénzt.

Kiemelt kép: Eric Audras / Altopress / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik