Tudomány

Kenyér és tészta nélkül előbb halunk meg

Egy új kutatás szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend akár négy évvel is megrövidítheti az élettartamot.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták bizonyítottan segíthetik a fogyást, illetve csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy új kutatás szerint azonban a szénhidrátbevitel mérséklése így is egészségesebb – írja a BBC.

Sara Seidelmann, a Brigham and Women’s Hospital munkatársa által vezetett csapat vizsgálatában 15 400 amerikai vett részt. Az alanyoknak egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, mellyel táplálkozási szokásaikat mérték fel. Ez alapján a szakértők kiszámolták, hogy arányaiban mennyi kalóriát vesznek fel szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből.

A kutatók ezután 25 éven át követték nyomon az alanyok egészségének alakulását. Az adatok végül felfedték, hogy azok, akik 50-55 százalékban szénhidrátokból nyertek energiát, kisebb eséllyel haltak meg, mint az alacsony és magas szénhidráttartalmú diétán élők.

A becslések alapján azok az 50 évesek, akik mérsékelt szénhidrátbevitelt folytattak, átlagosan további 30 évet élhetnek.

Azon résztvevők várható élettartama, akik energiaszükségletük 30 százalékát fedezték szénhidrátokból, ennél négy évvel kevesebb volt. A 30-40 százalékos csoportban ezzel szemben 2,3; a 65 százalékos csoportban pedig 1,1 évvel volt rövidebb az átlagos élethossz.

Hatástalanok lehetnek a legnépszerűbb étrend-kiegészítők
Nem jár pozitív hatással a fogyasztásuk, igaz, nem is veszélyesek.

A kutatók ezután azt is felmérték, hogy melyik egészségesebb: ha az alacsony szénhidráttartalmú diétát állati fehérjével és zsírral, vagy növényivel egészítik ki. Az elemzés alapján előbbi variáció némiképp növeli a korai halál kockázatát.

Éppen ezért Seidelmann azt ajánlja, hogy amennyiben valaki az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett dönt, inkább növényi eredetű zsír- és fehérjebevitelt válasszon mellé.

A tanulmány egyik nagyon fontos üzenete az, hogy nem elég a tápanyagokra koncentrálni, hanem arra is, hogy állati vagy növényi eredetűek-e”

– mondta Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban.

Bár az új eredmények érdekesek, fontos kiemelni, hogy a tanulmány nem tökéletes. Az alanyok például saját maguk számoltak be az étkezési szokásaikról, ez pedig torzíthatta az adatokat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik