Gazdaság

2,6 milliárdért javítják az ivóvízminőséget Mészárosék

Ismét elnyert egy szennyvizes megbízást Mészáros Lőrinc cége: a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfaltt alkototta konzorium 2 milliárd 299 millió forintért végzi el Farmos, Tápiószele, Ráckeve és Gönc ivóvízminőség-javító programját.

A megbízás annak a gigantikus, 420 milliárd forintos keretszerződésnek a darabja, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) 70 milliárd forintos blokkokra osztva pályáztatott meg 2016-ban. A területi felosztású tenderen két régióban is Mészáros Lőrinc cége volt a befutó: Heves megyében és Észak-Magyarországon.

Ugyanebből, az Észak-Magyarországot érintő blokkból már több megbízást is kapott a konzorcium:

  • 4,2 milliárd forintért vállalták a szennyvíztisztító telep építését és csatornahálózat fejlesztését  a Tarnaméra központú agglomerációban,
  • 10,6 milliárd forintért pedig Kartal, Verseg, Fót, Telki, Boldog, Heréd, Kerekharaszt, Bátonyterenye, Salgótarján, Jobbágyi, Szurdokpüspöki, Szarvasgede, Ecseg és Csécse településeken végeznek szennyvizes munkákat.

Ahogy korábban megírtuk, a 420 milliárdos, tömbösített közbeszerzés szemet szúrt az EU ellenőreinek is: először az eljárás felfüggesztését kérték, majd Magyarországra jöttek ellenőrizni a pénz felhasználását.  Az auditorok arra jutottak, hogy az  ellenőrzési rendszer lényegében nem működik, és megvillant több mint 40 milliárd forint támogatás megvonásának a lehetősége.

Mészáros Lőrinc aggódhat, gondok a gigaközbeszerzésnél
Az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközműépítési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik