Mobil tesztlabor

Szép külső, nagy képernyő, ráadásul a Honor 8X ára sem vészes

A Huawei almárkájaként működő Honor Prágában mutatta be a Honor 8X nevű új készülékét, amivel – a cég szerint – a felhasználók legyőzhetik a korlátaikat. A kínai vállalat persze olyan korlátokra céloz, hogy valaki nem tud elég jó fotókat készíteni vagy nem tud rendesen futtatni nagy hardverigényű játékokat.

A célcsoport ennél a telefonnál a fiatalabb korosztály (vagy az élethez fiatalosan hozzáálló emberek) azon rétege, akik azt szeretnék, hogy a telefonjuk hordozható számítógépként működjön a mindennapokban. Ezáltal ugyanis hatékonyabban, gyorsabban, okosabban élhetik az életet, és túlléphetnek minden eddigi korláton – a fotózás és a játékok terén legalábbis mindenképp.

Fotó: Honor

NAGY KÉPERNYŐ, LETISZTULT DIZÁJN

A 6,5 hüvelykes kijelzőn 91 százalékos a kijelző-készülékarány, ebben már benne van a notch is, így a Honor 8x valóban jól használható multimédiás tartalmak fogyasztására, azaz rendesen lehet nézni rajta a Youtube-influencereket, a sorozatokat, illetve játszani, főleg, ha kikapcsoljuk a szenzorszigetet.

A Honor a német Dieter Rams segítségét hívta a dizájn kialakításához, aki előhúzta a „kevesebb néha több” bölcsességet és minimalista, letisztult dizájnnal állt elő, ami jól is áll a telefonnak. Szép, abszolút prémium érzetet kelt, aki pedig nem elégszik meg ennyivel, az simán vadászhat hozzá az interneten a szőrmés/Swarovski-kristályos vagy éppen minden színben pompázó tokokat.

A Honor 8X egyébkent fém, középső keretet használ, valamint 2,5D-s dupla textúrájú auróra üveghátlapot, rácsos hatással. A párhuzamos, rácsos dizájn 15 rétegből áll, és különböző szögekből különböző fénytörést eredményez. Színek terén a kék, fekete és piros közül lehet majd választani a boltokban.

Fotó: Honor

A Honor újdonsága Full-View LCD-kijelzőt kapott, közel áll a 21:9 képarányhoz, és a 2340×1080-as felbontású kijelzőn tényleg jól mutatnak a filmek, és a telefon jól veszi az olyan kihívásokat is, mint a normális megjelenítés erős természetes fény mellett, vagy éppen az éjjeli mód, amiért elalvás előtti böngészésnél és olvasgatásnál lesz hálás a szem. Utóbbit nem mi állítjuk, sőt még csak nem is a gyártó, hanem a TüV Rheinland, vagyis hivatalos, hogy az Eye-Comfort üzemmód csökkenti a képernyő által kibocsátott kék fényt, ezzel megakadályozza a szem elfáradását.

A fiataloknak jó fotós és videós képességekre van szüksége.

Ez nem újdonság, éppen ezért a Honor 8X bemutatóján is büszkén mutogatták, mit tud a készülék 20 és 2 megapixeles hátsó duálkamerája, illetve az elülső 16 megapixeles szenzor. Természetesen kapunk mesterséges intelligenciát is, ami külön szegmensekre bontja a képet, hogy minden téma tökéletes legyen, ráadásul ez nem csak a hátlapi, de az előlapi kamerával is működik.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha valakit le akarunk fotózni egy macskával az ölében a napsütéses réten, akkor a mesterséges agy szétszedi ezeket a “témákat”, és egyenként tökéletesíti az arcot, a macskát, továbbá kiemeli, hogy milyen zöld a rét és milyen kék az ég. Aztán azért össze is passzintja az egészet, hogy ne legyen olyan a végeredmény, mintha külön fotókból raktunk volna össze egy béna montázst.

Galéria
Foró: 24.hu

Ugyanez a mesterséges intelligencia segít az éjjeli fotók elkészítésében is, hogy ne kelljen állvánnyal bajlódni, mégse legyen elmosódott és élvezhetetlenül sötét a végeredmény. Persze nem maradhatott ki a háttér elmosása sem (bár ez lassan minden telefonnál alapkövetelmény), továbbá kapunk slow motion funkciót, hogy 480 kép per másodperc sebességgel tudjunk lassított felvételeket készíteni.

A továbbfejlesztett szelfi-mód mellett külön ki kell emelni az AR-effektes lehetőséget, ahol olyan háttereket vagy maszkokat lehet választani, amiket még a Snapchat tervezői sem mertek rászabadítani a világra. Miután kisnyuszik és őzikék keringőznek az ember feje körül kínaiul énekelve, miközben minden csillámlik, egyértelműen kiderül, hogy a fentebb már említett minimalista és letisztult vonalról szóló értekezletről ezen funkció tervezői hiányoztak, és a kiküldött összefoglalót sem olvasták el rendesen.

NAGY KÉPERNYŐHÖZ NAGY TELJESÍTMÉNY DUKÁL

Az emberek nem szeretnének lemondani a hosszabb akkumulátoridőről csak azért, mert nagyobb a kijelző. Kompromisszum helyett szeretnék mindkettőt megkapni, és a bemutatón elhangzottak szerint a hosszú akkumulátoridő és a nyugodt élet kéz az kézben járnak, ezt pedig a nyolcmagos Kirin 710 lapkaszett és a 3750 mAh akkumulátor biztosítja – utóbbiba akár gyorstöltéssel is élet lehelhető. Ezen kívül a 4GB RAM és a GPU turbo segít abban, hogy a játékokat gond nélkül lehessen élvezni. A sim tálcába egyszerre három kártyát lehet tenni: befér két sim, illetve a tárhely bővítéséhez egy micro SD.

Magyarországon október 29-től lesz elérhető a készülék, az ajánlott fogyasztói ár pedig 99 900 forint a 64 GB-os és 149 900 forint a 128 GB-os verzió esetében. A Honor 8X persze nem a többi gyártó csúcskészülékeivel kíván versenyezni, hanem a felső középkategóriás telefonokkal, és ebben a mezőnyben az ár/érték aránya miatt erős versenytárs lehet, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy meglepően sok vonásban hasonlít a Huawei Mate 20 Lite-ra, csak éppen az árcédulája barátságosabb.

HONOR 8X SPECIFIKÁCIÓK:

  • Kijelző: 6,5 hüvelykes LTPS LCD panel, 19.5:9-es képarány, Full HD+ felbontás (1080 x 2340)
  • Chipset: Kirin 710 (4 x 2,2GHz Cortex-A73 + 4 x & 1,7 GHz Cortex- A53)
  • Memória: 4 GB
  • Tárhely: 64 GB vagy 128 GB (400 GB-ig bővíthető)
  • Előlapi kamera: 16 megapixeles  f/2.0 rekeszértékkel
  • Hátlapi kamera: 20 megapixeles f/1.8-as rekeszértékkel + 2 megapixeles
  • Akkumulátor: 3750 mAh
  • Operációs rendszer: Android 8.1 (Oreo), EMUI 8.2 kezelőfelület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik