Belföld

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, az asszony ragaszkodik Kósa kihallgatásához

A választási kampányban ismertté vált csengeri asszonyt szeptember elején hozták haza Svájcból, még aznap őrizetbe vették és másnap délután a kórházban megtörtént a gyanúsítotti kihallgatása is. A három és fél órás vallomásában kitartott amellett, hogy nem csapott be senkit, és létezik az általa emlegetett 1300 milliárdos hagyaték. A fideszes Kósa Lajossal kapcsolatban azt mondta, ő is tudja majd igazolni, hogy a hagyaték valós, hiszen látta a dokumentumokat és intézkedett is a hagyatékkal kapcsolatban.

Az ügyben eljáró Mátészalkai Járásbíróság azonnal elrendelte a 30 napos letartóztatását, ami lejárt. Az ügyben eljáró nyomozási bíró ismét a legszigorúbb kényszerintézkedésről határozott, ezért Sz. Gáborné január elejéig biztos, hogy rács mögött marad.

A bíróság azzal indokolta az előzetes letartóztatás meghosszabbítását, hogy az eddig ismert sértetteken túl több károsult is lehet, és tartani lehet attól, hogy elrejtőzne, megszökne vagy megpróbálná befolyásolni az eljárásban részt vevő tanúkat

– mondta el megkeresésünkre Helmeczy László, az asszony jogi képviselője.

Fotó: Sopronyi Gyula / 24.hu

Helmeczy elmondta, jelentősen nem nőtt a gyanúsítás összege, „azt pedig egy kezemen megtudnám számolni, hogy hány ember jelentkezett azért, mert becsapta volna Sz. Gáborné. Pedig volt olyan, akitől 100 millió forint kölcsönt kapott, mégsem jelentkezett, hogy követelné a pénzt. A rendőrök kezdték felkutatni a sértetteket miután Kósa kijelentette Sz. Gábornéról, hogy egy csaló” – közölte az ügyvéd.

A csengeri asszonyt 368 millió forintnyi csalással gyanúsították meg. Sz. Gáborné elismerte, hogy különböző vállalkozóktól és magánszemélyektől több százmilliót kapott. Azt azonban továbbra is tagadja, hogy bárkit is szándékosan be akart csapni. Vallomásában azt állította, már tíz éve tud arról, hogy óriási (1300 milliárd forintos) vagyont örökölt. Elmondása szerint arra kellett neki a pénz, hogy hozzájusson a mesés hagyatékhoz, és fedezze a külföldi és a hazai ügyvédek költségeit és a kiadásait. A kölcsönkért pénz összege pedig csak egy töredéke volt annak, amit birtokába jutott okiratok szerint örökölt. Kósa Lajossal kapcsolatban pedig azt mondta, ő is tudja majd igazolni, hogy a hagyaték valós, hiszen látta a dokumentumokat és intézkedett is a hagyatékkal kapcsolatban.

Ügyfelem és én is többször indítványoztam már Kósa Lajos meghallgatását, de hiába. Már több ezer oldalnyi dokumentum készült, és mindenkit kihallgatták, akit csak lehet, kivéve Kósát. Pedig valamit tudhat. Ha közjegyző előtt vállalta, hogy a hagyatékból államkötvényekbe fekteti a pénzt, és ezt közokiratba is foglalta, akkor annak biztos, hogy oka van. Valami alapján csak eljutott addig, hogy államkötvénybe fekteti ezt a pénzt. Kósának persze alkotmányos joga hülyének lenni, de ha nem volt semmiféle hagyaték, akkor miért kötött az ügyfelemmel különböző szerződéseket és ajándékozási megállapodást? Ha őt megtéveszthették az örökségről szóló dokumentumok és email-ok, akkor Sz.- nét nem téveszthették meg?

– magyarázta Helmeczy László. Megtudtuk, hogy rendőrségi eljárás során felmerült, hogy a csengeri asszonyt szembesítik majd azokkal, akiket a gyanúsítás szerint megkárosított. Sz. Gáborné azonban nem vállalta, hogy részt vegyen az eljárásokon. Helmeczy elmondta, hogy miért döntött így:

Ügyfelem mentálisan és fizikailag is nagyon rossz állapotban van. Többször is kórházba kellett vinni a fogdáról, mert rosszul lett. Az eljárás óta több mint 25 kilót fogyott, Pár nappal ezelőtt a nyíregyházi börtönből vitték el mammográfia vizsgálatra, mert nem érezte jól magát.

Az asszony korábban befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik