Gazdaság

Agybizsergető összegeket kaszál egy fideszes kötődésű ügyvédi iroda

160 millió forintos keretszerződést írt alá az állami vasúttársaság, a MÁV Zrt. a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával októberben. A jogászok a Rákosrendezői pályaudvaron a vasútüzemhez nem szükséges ingatlanok hasznosítását előkészítő komplex jogi tevékenységet látnak el (a szerződést pdf-ben itt találja).

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda gyakori közreműködője és haszonélvezője a fideszközeli ügyleteknek. A beágyazottságot mutatja, hogy az ügyvédi iroda névadója Sárhegyi Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt. A közpénzes megrendelések között akadt már milliárdos nagyságrendű tétel is: Sárhegyi feleségével, az ügyvédi irodában dolgozó Bártfai Beatrixszal közös cége, a Z. I. B. Consulting Kft. 2011-2012-re 3 milliárd forintos keretszerződést kötött az állami út- és vasútépítéseket menedzselő NIF Zrt.-vel.

Vágányrendszer Rákosrendezőn. A pályaudvarhoz tartozó, a vasúti forgalomban már nem túl nagy szerepet játszó, 160 hektár nagyságú, 25 milliárd forint értékűre becsült terület kulturális és szabadidős tevékenységekre való hasznosítását tervezi a zuglói önkormányzat Fotó: Földi Imre / MTI

Sárhegyiék kiterjedt kapcsolati hálója a legmagasabb körökig nyúlnak. A Sárhegyi-irodánál kezdte a karrierépítést például ügyvédbojtárként Papcsák Ferenc, Zugló volt fideszes polgármestere, egykori elszámoltatási kormánybiztos, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Papcsák polgármesterként sem feledkezett meg korábbi munkahelyéről: Zugló havi 900 ezer forintért szerződött tervezetek véleményezésére és tanácsadásra Sárhegyiékkel.

A hvg.hu arról írt, hogy Bártfai Beatrix legendásan jó kapcsolatot ápol Győri Tiborral. Győri a NER egyik nagy túlélője, aki a G-nap előtt Simicska Lajossal, utána pedig Habony Árpáddal építgette a NER médiabirodalmát. Simicskával már a MAHIR-os időkben is együtt dolgozott:

Győri és Bártfai remek kapcsolatára utal az is, hogy Habony Árpád és Győri Tibor éppen a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát bérelte fel az azóta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozott Modern Media Group Kft. megalapítására. A cégbírósági papírok szerint Habonyék ügyében Bártfai Beatrix járt el.

Az ügyvédi iroda neve a sukorói telekcsere körüli botrány kapcsán is ismerős lehet: az állam képviseletére csaknem 2 milliárd forintos keretszerződést kötöttek Sárhegyiékkel és a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával.  Közbeszerzéseken is szép eredményeket értek el:

  • 2015-ben 96 millió forintért szerződtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel jogi szolgáltatások nyújtására.
  • 2012-ben félmillióért adtak jogi szakvéleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és
  • benne voltak abban a csapatban, amely összesen 110 millió forintért látott el jogi tevékenységet a tárcának.
  • A kaszinókoncessziós szerződéseket is ők készítették elő a minisztériumnak 48,8 millió forintért.
  • Szintén ebben az évben 120 millió forintért készíthették elő a GSM-R mobil kommunikációs projekt szerződéseit és adhat jogi tanácsot a NISZ Zrt.-nek.

Tízszeres ár?

Tavaly az Átlátszó számolt be róla, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda annak ellenére is nagyvonalú megbízási díjat kapott az állami tulajdonban lévő Eximbanktól, hogy elsőfokon elbukták az úgynevezett székházügyben indított pert, amiről bővebben itt írtunk:

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon
A patinás épületet Nobilis Kristófhoz kötödő cég vette meg 10 millió euróért.

Az Átlátszó cikke szerint Nátrán Roland, az Eximbank akkori vezérigazgatója az eljárásban megemlítette, hogy Bártfai Beatrixék méregdrágán vállalták el az ügyet. Nátrán szavai szerint

[a székházügy rendezésébe bevont] Baker és McKenzie ügyvédi irodának a kiválasztása ellentétben Bártfai Beatrix, jelenlévő ügyvédnőnek a kiválasztásával, a szokásos eljárási rendet követte, tehát három ügyvédi irodától kértünk be ajánlatot. Három ügyvédi iroda ajánlata közül a legolcsóbb iroda ajánlatát választottuk ki, ez volt a Baker és McKenzie ügyvédi iroda ajánlata (…) McKenzie ügyvédi iroda a munkát tized annyiért végezte el, mint amennyiért Bártfai Beatrix ügyvédnő vállalta. A megbízási szerződés keretén belül a bank megbízta az ügyvédnőt.(…) amíg ott voltam Bártfai Beartixtől jogi szakvélemény nem készült. Bártfai Beatrix ügyvédnő honoráriumát nem fizettük ki cserébe.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda az Eximbank október 31-én frissített szerződéslistája szerint ezt követően is szép összegeket keresett az állami tulajdonban lévő banknál:

A Fidesz-KDNP kormány 2015-ben, felettébb gyanús körülmények között eltörölte az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóinak kötelező közzétételét, így bár minden Magyarországon működő cégnek nyilatkoznia kell bevételeiről és eredményeiről, az ügyvédi irodák pénzügyei teljes titokban maradhatnak.

 

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik