Tudomány

Igazi Valentin-napi dinoszauruszra bukkantak

A Mnyamawamtuka moyowamkia egyik különlegessége, hogy farokcsontjai szív alakúak – írja a Live Science. A busz méretű állat maradványai Tanzániában kerültek elő egy öt évig tartó kutatás során. A 100 millió éves faj a négylábú és növényevő titanosaurusok csoportjába tartozott.

Eric Gorscak, a chicagói Field Természettudományi Múzeum munkatársa és a csapat tagja szerint a Mnyamawamtuka moyowamkia farokcsigolyáinak felső sarkaiban két jellegzetes dudor található, míg aljánál a csont összezár.

Úgy néz ki, mint a szívemoji

– nyilatkozta a szakértő.

A faj első leletét 2004-ben azonosították a délnyugat-tanzániai Mtuka-folyónál, a maradványok feltárása azonban évekbe telt. A Mnyamawamtuka moyowamkia szuahéliül annyit tesz, a Mtuka szörnye, illetve a farok szíve.

A kutatók szerint az általuk felfedezett példány fiatal volt, amikor elpusztult, igaz, így is 1,5 tonnás, 7,6 méter hosszú és 1,5 méter magas volt. Az állat anatómiája arra utal, hogy a faj közeli rokona volt a többi afrikai titanosaurusnak, illetve csoport korai dél-afrikai képviselőinek.

Mivel a szakértők viszonylag keveset tudnak arról, hogy miként fejlődtek a titanosaurusok, miután elhagyták a mai Dél-Amerikát, a mostanihoz hasonló felfedezések sokat segítenek a csoport evolúciójának alaposabb megértésében.

Kiemelt kép: Mark Witton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik