Tech

Nő állít fel rekordot a Nemzetközi Űrállomáson

Tizenegy hónapot tölt az űrben Christina Koch amerikai űrhajósnő, ami rekord lesz a nők között – jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) minapi döntésére hivatkozva. Az abszolút rekordtartó Scott Kelly, aki 340 napig volt a világűrben, de ő kifejezetten egy olyan kísérletre érkezett, amelynek a hosszú távú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatása volt a témája.

Az asztronauta március óta teljesít szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és a minden jól megy, csak jövő februárban tér vissza, aminek – elmondása szerint – nagyon örül. Így összesen 328 napot fog a világűrben tölteni.

Christina Koch a Nemzetközi Űrállomásra készülve. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

A jelenlegi női rekord 288 nap az űrben. Ezt az ugyancsak egy amerikai űrhajós, Peggy Wilston tartja. Koch december végén szárnyalhatja túl már visszavonult kolléganője rekordját. A különösen hosszú űrutazásnak ezúttal is az az egyik célja, hogy a NASA kutatói megvizsgálják, pontosan milyen hatással van a zéró gravitáció és egyébként, az űrutazás az emberi szervezetre.

A Nemzetközi Űrállomáson általában félévente váltják egymást az űrhajósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik