Tudomány

Droggyártást tanított hallgatóinak egy japán kémiatanár

Egy japán egyetemi tanár engedély nélkül tanította meg hallgatóinak, hogy hogyan állíthatnak elő MDMA-t – írja az IFLScience. A szintetikus anyag az ecstasy nevű drog fő hatóanyaga. Sajtóértesülések szerint a professzor elismerte hibáját, 2013-ban valóban licenc nélkül oktatta az MDMA létrehozását gyógyszerészeti hallgatóinak.

A japán drogtörvények miatt a helyi tudományos intézmények munkatársainak külön engedélyre van szükségük a hasonló tevékenység folytatására. Bár az érintett oktató rendelkezett ilyen licenccel, az már korábban lejárt. A hatóságok szerint a professzor ügyében négy diákja és egy kollégája érintett.

Mizogami Tacuja, a Macujama Egyetem elnöke elnézést kért a történtekért, és hozzátette, hogy megteszik a szükséges lépéseket a hasonló esetek elkerüléséért. Tacuja szerint a két oktató ellen fegyelmi eljárást is indítanak.

Fotó: iStock

A hatóságok már január óta folytatnak vizsgálatokat az ügyben. A professzor laboratóriumában végzett elemzés MDMA-t ugyan nem mutatott ki, de egy másik szintetikus drogra utaló nyomokat igen.

Amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönt is kaphat.

Az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin) fő hatása az eufória, de a drogkereskedelemben szinte lehetetlen tiszta ecstasyt találni. A tablettákat általában egyéb anyagokkal hígítják, így gyakran más hatásokkal is jár fogyasztásuk. A szakértők egy ideje vizsgálják a kérdést, hogy felhasználható-e az MDMA a gyógyászatban, főként a mentális zavarok kezelésében.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik