Tech

Nemsokára az orvos írhatja fel a szexrobotot receptre

A szexrobotok óriási lehetőséget jelenthetnek a jövőben a szexuális zavartól szenvedő embereknek – jelentette ki Marianne Brandon szexuálterapeuta és pszichológus az Alkalmazott Evolúciós Pszichológiai Társaság Mentális Egészség Szimpóziumán. A szakértő kifejtette, hogy hamarosan akár receptre is felírhatják a hiperrealisztikus szexrobotokat az orvosok azoknak, akinek problémájuk akad a szexuális életükkel, és szeretnének segíteni magukon, a hagyományos módszerek pedig nem használtak számukra. Nem biztos azonban, hogy ez kifejezetten jót jelent a jövő társadalmára nézve.

Brandon szerint ugyanis a szexrobotokat már fejlesztik, a következő egy-két évtizedben pedig már olyan realisztikusra csinálhatják őket, ami megtévesztő lesz: saját személyiséget táplálhatnak beléjük, és úgy beszélgethetünk majd velük, mint a hús-vér emberekkel. Ez pedig egy sor komoly problémát hoz majd magával.

Ő itt Roxy, az első szexrobot (balról)

A szakértő szerint például a szexrobotok valószínűleg inkább a férfiaknak készülnek majd, mint a nőknek, ahogy ugyanez a helyzet a mai pornográf tartalmakkal is. És amíg a pornó jobbára veszélytelen egy párkapcsolat számára, a szexrobot már teljesen más kategória, egyelőre beláthatatlan következményekkel – mondja Brandon.

Ráadásul, mivel a szexrobot gyakorlatilag tökéletes szexuális partner lesz, az emberek valószínűleg kevesebb valódi párkapcsolatba kezdenek majd bele, kevesebb gyerek születik, és a populáció megindul a lejtőn. Ez persze nem feltétlenül olyan nagy baj a túlnépesedés szempontjából, viszont országos szinteken komoly bajokat okozhat. Ráadásul azoknak, akik meg is próbálkoznak a párkapcsolattal, a robotpartner egy menekülési útvonalat jelenthet, ha konfliktus adódik, ezért a szakítások hamarabb jöhetnek, mint egyébként, és a házassági mutatók is lefelé indulhatnak meg.

Brandon szerint tehát nem feltétlenül jó irány a szexrobotok létrehozása, ez azonban biztosan senkit nem fog megállítani abban, hogy kifejlessze őket. Már csak az a kérdés, hogy ha valóban elterjednek, milyen társadalmi változásokat hoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik