Tudomány

Életre utaló nyomot találtak a Marson

A Curiosity marsjáró az eddigi legmagasabb metánkoncentrációt észlelte a vörös bolygón – számol be a BBC.

A Földön a metán nagy részét élő organizmusok állítják elő.

A Mars esetében ez nem feltétlenül van így, elképzelhető, hogy az anyag valamilyen geológiai folyamat hatására jön létre.

A marsjáró már korábban kimutatta, hogy az égitesten a légköri metán szintje szezonálisan változik, az űreszköz műszerei ugyanakkor nem alkalmasak arra, hogy azonosítsák a gáz forrását.

Itt a NASA nagy bejelentése: szerves vegyületekre bukkantak a Marson
A NASA sajtótájékoztatón ismertette a Curiosity marsjáró legújabb eredményeit.

Paul Mahaffy, a Curiosity csapatának tagja szerint egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a metán geológiai vagy biológiai eredetű. A kicsúcsosodó metánkoncentrációt egy alkalommal a Mars körül keringő Trace Gas Orbiter (TGO) is észlelte. A kutatók azt feltételezik, hogy a szonda azért nem mért több alkalommal igazán magas szintet, mert a metán nagy része már az alsó légkörben lebomlik.

A vörös bolygón a metán koncentrációja elenyésző a földihez képest. A gáz képes a víz és bizonyos ásványtípusok találkozásával felszabadulni, de az sem kizárható, hogy a Marson valamilyen létformák állítják elő a vegyületet. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a metán évmilliók óta a marsi talajba van zárva, de csak mostanában kezdett el kiszivárogni.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik