Gazdaság

Rengeteg magyar háztartást fenyegetnek az uzsorahitelek

Az uzsorahitelezésnek kitett háztartások aránya 3 és 13 százalék között lehet, és elsősorban az észak-alföldi és észak-magyarországi megyékben koncentrálódhat — számolt be a Magyar Nemzeti bank (MNB) megállapításairól az Azénpénzem.hu. Jövedelemi helyzet és foglalkozás szerint is vizsgálták a hitelezések jellemző formáit.

Kiemelt figyelmet érdemelnek azok a háztartások, amelyek megfelelő jövedelem hiányában kiszorulnak a formális hitelpiacról, és potenciálisan az uzsorahitelezés felé fordulhatnak – írta le legfrissebb Stabilitási jelentésében az MNB. Mint hangsúlyozták, az ilyen háztartások számát megfelelő adatok hiányában csak nagyságrendileg tudják megbecsülni. Mikroszintű kérdőíves felmérés (EU SILC) alapján vizsgálták meg, hogy melyek a sérülékenynek tekinthető háztartások.

A lap szerint a szellemi foglalkoztatottak jóval magasabb arányban vesznek fel jelzáloghitelt, a fizikai munkát végző hitelfelvevőknél a személyi kölcsönök dominálnak. A jelentés szerint a jövedelmi helyzet és a foglalkoztatás miatti heterogenitás nemcsak a hiteltermékre tűnik meghatározónak. Az alacsonyabb jövedelmi decilisekben jóval jellemzőbb, hogy az adósok a gyakran magasabb kamatlábat kínáló pénzügyi vállalkozásoktól vesznek fel hitelt. Ez a jegybanki szakértők szerint elsősorban a fogyasztási hitelek piacán szembetűnő.

A relatíve szegényebb régiókban az adósok átlagosan jóval magasabb kamatok mellett jutnak csak finanszírozáshoz. Arra is kitértek, hogy az egyes régiókban megfigyelhető, alacsonyabb bankfiókkal való lefedettséggel is összefüggésben állhat. 

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik