Belföld

Reagált a DK Niedermüller Péter kijelentéseire

Közleményt adott ki a DK Niedermüller Péter, a párt alelnökének csütörtöki kijelentései miatt, írja a Magyar Hang. Niedermüller az ATV csütörtök esti műsorában  a Fidesz ellenségkép-keresése kapcsán úgy fogalmazott:

hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én ,mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

A párt az elhangzottakra többek közt úgy reagált:

Niedermüller Péter éppen arról beszélt, hogy a Fidesz világképe – amely sok egyezést mutat a nacionalista gondolkodásmóddal – a kirekesztésről, ellenségkép-gyártásról és rasszizmusról szól, és ennek a világnézetnek az eredménye lehet az, hogy végül nem maradnak mások, akiket ne rekesztene ki a társadalom, csak a fehér, heteroszexuális férfiak.

Alábbiakban változtatás nélkül közöljük a DK közleményét:

„Határozottan visszautasítjuk Gulyás Balázs, a Magyar Hang újságírójának állítását, miszerint Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere kirekesztő, sőt, kereszténygyűlölő kijelentéseket fogalmazott volna meg az ATV A nap híre című műsorában. Niedermüller Péter éppen arról beszélt, hogy a Fidesz világképe – amely sok egyezést mutat a nacionalista gondolkodásmóddal – a kirekesztésről, ellenségkép-gyártásról és rasszizmusról szól, és ennek a világnézetnek az eredménye lehet az, hogy végül nem maradnak mások, akiket ne rekesztene ki a társadalom, csak a fehér, heteroszexuális férfiak. A történelem legsötétebb időszaka emlékeztet minket arra, hová vezethet az a fajta gyűlöletkeltés, amelyet a Fidesz közpénz-milliárdokból működtet évek óta.

A Demokratikus Koalíció határozottan elítéli a kirekesztésnek bármely formáját, és visszautasítja, hogy Niedermüller Péter kirekesztő vagy kereszténygyűlölő lenne. Az, hogy Gulyás Balázs nem tudta értelmezni Niedermüller Péter gondolatait, még nem jogosítja fel arra, hogy efféle súlyos jelzőkkel vádolja Erzsébetváros polgármesterét. Ehhez hasonló csúsztatást eddig csak a kormánymédia oldaláról tapasztaltunk. Kifogásoljuk továbbá, hogy a cikkben szereplő, Gulyás Balázs által készített videó manipulált, ugyanis Niedermüller gondolatmenetének csak egy részletét tartalmazza, ami szövegkörnyezetéből kiragadva valóban félreérthető lehet, de csak akkor, ha a nézők nem hallgatják tovább a felvételt – ezt viszont a cikken belül csak egy alig látható hivatkozásra kattintva lehet megtenni. 

A videó kezdőképe szintén manipulált, azt a benyomást kelti, mintha az ATV írta volna ki a szövegcsíkba, hogy Niedermüller szerint a fehér heteró keresztények „rémisztő képződmények”, holott a feliratot Gulyás Balázs szerkesztette oda. Emellett azt sem tartjuk elfogadhatónak, hogy a cikk szombat esti megjelenése előtt mindössze két órával juttatták el hozzánk a kérdéseiket. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a Magyar Hang etikátlan és szakmailag kifogásolható módon ír cikket egy politikus szerepléséről, amit aztán kizárólag a „Vadhajtások” és a „Pesti srácok” nevű „hírportálok” vesznek át.”

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik