Tudomány zöldövezet

35 fokos hőség a hétvégén, 24 fokos a Balaton

Beállt a kánikula, szombaton túlnyomóan napos időre számíthatunk többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A déli megyékben néhol zápor, zivatar előfordulhat. Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül. A Kiderül.hu előrejelzése szerint

a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 között várható, késő estére általában 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap is hasonlóra készülhetünk, alapvetően napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Ugyanakkor nyugaton és délen néhány helyen zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti, északi szél mérsékelt lesz, csupán zivatarok környezetében fokozódhat átmenetileg viharossá.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a városokban és vízpartokon ennél melegebb, míg az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 között várható.

Vízben és vízparton

Igazán irigylésre méltó helyzetben van az, aki ezeket a napokat vízparton töltheti. A met.hu-n található információk szerint a Balaton és a Velencei-tó térségében a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) északi, északkeleti szél csak időnként élénkülhet meg (20-30 km/h). A délután második felében megszűnnek az élénk lökések és változó irányúvá válik a légmozgás.

Napos, száraz, igazi strandidő ígérkezik, kevés fátyol- és gomolyfelhővel az égen. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 32 fok körül alakul. Késő este 25 fok valószínű, a jelzőrendszer mindenhol alapon van.

A Balaton Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 23.5 fokos.

Figyelmeztetés a hőség miatt

Hazánk területének legnagyobb részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség és egy-egy zivatar miatt.

Szombaton elsősorban a déli területeken alakulhat ki néhol zivatar, éjszaka pedig a középső területeken sem lehet kizárni egy-egy helyen dörgéssel, villámlással kísért zápor előfordulását. Vasárnap elsősorban a Dunántúl nyugati felén, illetve a délkeleti határvidéken pattanhat ki néhány helyen zivatargóc (nem nagy területen fordulnak elő).

A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (60-85 km/h), intenzív csapadék (kb. 10-25 mm), illetve jégeső (~ 1 cm átmérőjű) kísérheti. A napi középhőmérséklet ma és holnap is nagyobb területen haladja meg a 25 fokot, nagyvárosokban akár a 27-et is.

Kiemelt kép: MTI//Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik