Tudomány zöldövezet

Lángok pusztítják a természet egyik csodáját

Példátlan tűzvészsorozat pusztít az argentínai Paraná-folyó sokszínű élővilágáról ismert torkolatvidékén, amelyet Kis Amazóniaként is emlegetnek – írja az MTI. Az Antonio Scasso Természettudományi Múzeum adatai alapján a 14 ezer négyzetkilométeres régióban az év eleje óta 11 ezer tűzvészt regisztráltak.

A műholdfelvételek szerint eddig 530 négyzetkilométernyi mocsaras vidéket pusztítottak el a lángok, a tüzek a delta élővilágának sokféleségét fenyegetik.

A Rosariói Egyetem és a Santa Fé-i Littoral Egyetem kutatói úgy vélik, a tűzvésznek azonnali és hosszú távú kihatása is van a lápvidéken előforduló 700 állat- és növényfajra.

Állatok pusztulnak el, sok faj elveszíti természetes élőhelyét, a talaj elszegényedik. A víz és a levegő elszennyeződik, a klímaváltozás felgyorsul

– mondta Graciela Klekailo, a Rosariói Egyetem kutatója.

Kép: Marcelo MANERA / AFP

Juan Cabandie környezetvédelmi miniszter a marhatenyésztőket hibáztatja, akik szerinte szándékosan pusztítják a bozótost, hogy legelőket nyerjenek. A miniszter jogi eljárást is indított az állattenyésztők ellen, akik viszont a hatóságokat vádolják tétlenséggel, és azt állítják, hogy a tüzek nekik is kárt okoznak. Jorge Postma, a Rosariói Egyetem szakértője a rendkívüli aszályt okolja a drámai helyzetért. A Paraná a szokásosnál sokkal kevesebb vizet szállít, a rosariói kikötőben jelenleg mindössze 80 centiméteres a vízállás, holott máskor ebben az évszakban 3-4 méteres szintet szoktak mérni.

Széljárástól függően a mocsártüzek füstfelhővel borítanak be olyan közeli városokat, mint Rosario, San Lorenzo vagy Villa Constitución. A füst sokaknál légzési nehézséget okoz, ami különösen veszélyes a koronavírus-járvány idején. A levegő szennyezettsége Rosarióban júniusban ötszörösen haladta meg az egészségügyi határértéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik