Tudomány zöldövezet

A kánikulánál is rosszabb idő jön

Többször szót ejtettünk róla, hogy Magyarországon az árnyékban mért 30 Celsius-fokos hőmérséklet legfeljebb néhány augusztusi napon tekinthető „normálisnak”. A 33-35 már akár mindenképpen túl van ezen a kategórián, nem is beszélve az idei nyár legmelegebb napjának rekordjáról: Budakalászon szombaton 36,9 fokot mértek.

Erre persze sokan azt felelik, nyáron mindig is meleg volt, az emberek izzadtak, ki se mozdultak az árnyékból, csak a strandon lehetett kibírni. Ez így is van, csakhogy az utóbbi egy-két évtized melegedő nyarai magasabbra állították a mércét, ma már sokak elvárása, hogy vagy fél évig strandidő legyen az országban. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak megerősíti:

Sok évtizedes statisztikák alapján Magyarországon az igazi nyár, a »strandidő« 25-30 fokos maximumhőmérsékletet jelent, megspékelve néhány 30 fok feletti nappal.

Ehhez képest az átlag feletti júniust és picit átlag alatti júliust (itt a keleti és a nyugati országrész között jókora különbség volt) forró augusztus követi. Senkit ne tévesszen meg, hogy egy kis országban ülünk, Európa nagy részén az itthon tapasztaltnál is komolyabb hőség tombol.

Fullasztó peremhelyzet

Mindezt egy kiterjedt anticiklon okozza, középpontja hazánktól északnyugatra gomolyog, és lassan, a meteorológus megfogalmazása szerint „komótosan” mozog kelet felé. A nyomában pedig már ciklon örvénylik, ám csak lassan közelít a „behemót” sarkában, ennek eredményeként pedig ránk nézve igencsak kellemetlen, köztes időjárás alakul ki, szakszóval úgy mondják, hazánk peremhelyzetbe kerül.

Az anticiklon továbbra is rendkívüli meleget sodor fölénk keletről, miközben a ciklonból is le-lecsípődik egy-egy csapadékot hozó, kisebb-nagyobb zivatarokat okozó hűvösebb, nedves légtömeg. „Mint amikor a kádból kihúzzuk a dugót, és a lefelé örvénylő víz nem egyszerre húzza le a fürdőhabot, hanem le-lecsippent belőle egy-egy pamacsot” – magyarázza a meteorológus.

Hiába izzadunk

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a következő napokban néhány fokot csökken a hőmérséklet, amivel ezen a 30 fok feletti szinten sokra nem megyünk, cserébe viszont rendkívül párás lesz a levegő.

Utóbbi rendkívüli módon képes növelni a diszkomfort érzését azzal, hogy szélmalomharcra kényszeríti a szervezetet. Testünk ugyanis vízhűtést alkalmaz, amikor a megfelelő mirigyek elkezdik az izzadtság kiválasztását: a víz párolgása hőt von el a felszínről. Csakhogy a párolgás intenzitását a levegő páratartalma erősen befolyásolja, magyarán hiába izzad az ember fokozott mértékben, sőt egyre jobban, ennek hűsítő hatását alig érzi.

Látszik az enyhülés

Jelen állás szerint a változás két hullámban éri el térségünket. Pénteken és szombaton több záporra és zivatarra számíthatunk, ám ezek nem járnak úgynevezett időjárásrontó hatással. Marad a meleg, fokozódik a pára, mondjuk úgy, a korábbiakhoz képest gyakoribb csapadék mellett marad a strandidő.

A most még csak settenkedő ciklonból származó nagyobb rendszerek augusztus 18. környékén érik el hazánkat, és jelentős átalakulást eredményeznek. Lehűl a levegő, átmenetileg véget ér a forróság, és jelentős esőkre számíthatunk egészen 23-24. magasságáig. Utána várhatóan ismét visszatér a nyár.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik