Tudomány zöldövezet

Új állatfajt fedeztek fel a világ legforróbb helyén

A Föld legforróbb pontján is életképes rákfajt azonosítottak – írja az MTI. Az új fajt Martin Schwendter, a Bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa írta le. Az iráni Dast-e Lut sivatag a világ legmelegebb helye, ahol a csapat 2017-ben folytatott expedíciót.

A NASA műholdjai ebben az 51,8 ezer négyzetkilométeres, azaz nagyjából alföldnyi térségben mérték a legmagasabb felszíni hőmérsékletet, 80,8 Celsius-fokot. A hőség többek közt a sötét színű kövekkel borított talajnak tudható be, ami különösen felmelegszik. Évente átlagosan mindössze három centiméter eső esik, a helyi időszakos vízfolyások szélsőségesen sósak.

Nagy esőzések után azonban ritkán átmeneti tavak képződhetnek

– mondta Hossein Rajaei, a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatója. A szakértő a sivatag egy időszakos tavában talált egy pár tócsarákot, és elvitte őket Schwendtnerhez, a bécsi rákspecialistához, aki segítségükkel új fajt azonosított. Az állat mind külsejében, mind génjeiben eltér az eddig ismert fajoktól.

Kép: Getty Images

A rák a Phallocryptus fahimii nevet kapta az expedíció előtti évben repülőszerencsétlenségen meghalt iráni biológus és környezetvédő, Hadi Fahimi tiszteletére. A ritka záporok után a sokáig életképes petékből kelnek ki a rák lárvái, az állatok aztán időszakos tavakban élnek. „A peték tartósságát mutatja, hogy még a Dast-e Lutban is képesek fennmaradni, ahol évtizedeken át kell a kiszáradt talajon várniuk arra, hogy az eső egyszer csak megtöltse az időszakos tavat, hogy a lárvák kikelhessenek” – mondta Schwendtner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik