Gazdaság

Versenyfelügyeleti vizsgálat indult a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedők ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedők között létrejött megállapodások ügyében.

A Magyar Nemzetben megjelent közlemény szerint a versenyfelügyeleti eljárás a Phoenix Hungaria Holding Zrt.-t és a Hungaropharma Zrt.-t (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó cégeket érinti. Mind a Phoenix-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők.

A hivatal szerint az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek korlátozhatják a versenyt a gyógyszerbeszerzési piacon, a GVH azonban kiemelt célnak tekinti, hogy a betegek ellátása versenyképes áron történjen, és biztonságos legyen a gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is.

A Gazdasági Versenyhivatal e célhoz a torzításoktól mentes versenyfolyamatok biztosításával kíván hozzájárulni a gyógyszer-értékesítési piacokon.

A közlemény szerint a két cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (Benu, illetve Alma-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (Szimpatikák, illetve Gyöngy patikák). Az együttműködés a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érinti.

A közlemény szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható – írja a GVH Sajtóiroda közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik