Sport

„Van egy szint, amely alá nem lehet süllyedni” – győztes csapat edzője ritkán fakad így ki

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Alekszej Alekszejev szövetségi kapitány kijelentette, az orosz női kézilabda-válogatott gyenge játéka beárnyékolta az olimpiára jutás örömét a győri selejtezőtorna szombati játéknapján.

Az edző azt mondta, hogy a Kazahsztán ellen 33-26-ra megnyert mérkőzésen nem tetszett neki csapata hozzáállása.

“Ha profinak tartod magad, akkor nem illik ilyen szinten játszani. Nem akarok személyeskedni, de szombaton többnyire nem láttam szakmaiságot

A szakember hangsúlyozta, hogy a meccs elején pihentetett alapjátékosok hiánya nem magyarázhatja az első félidőbeli gyenge játékot.

„Ez nem lehet kifogás. A Bajnokok Ligájában tapasztalattal rendelkező játékosoknak a válogatottban nincs joguk ilyen teljesítményt nyújtani. Van egy szint, amely alá nem lehet süllyedni” – mondta.

Alekszejev úgy véli, hogy az orosz kézilabdázóknak nem sikerült megfelelően ráhangolódniuk egy olyan mérkőzésre, amelyen az egy osztállyal alacsonyabb szintet képviselő kazah csapat volt az ellenfél. „Nem láttam, hogy az egyik csapat a másik fölött állt volna” – mondta.

Szergej Siskarjov, az orosz szövetség elnöke kijelentette, nagyobb szerepvállalást vár el a legendás Jevgenyij Trefilovtól – aki jelenleg a válogatott szaktanácsadója –, de Alekszejev marad a szövetségi kapitány, vagyis az idén nyárra halasztott tokiói olimpián is ő irányítja az orosz csapatot.

„Növelni kell Jevgenyij Trefilov szerepét a kézilabdázók olimpiára való felkészítésében” – jelentette ki. Siskarjov szerint fel kell használni a neves edző tapasztalatait és tudását.

Trefilov vezette győzelemre az oroszokat a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián, aztán egészségi okokból kénytelen volt elhagyni a posztot.

„A mérkőzéseket figyelve világos, hogy szerepét, tapasztalatát és befolyását még az eddigieknél is jobban fel kell használni. Ez nem az edzésen való részvételét, nem a válogatottnak a meccseken történő irányítását jelenti, de észrevételei rendkívül hasznosak” – mondta Siskarjov.

Alekszej Alekszejev decemberben, Ambros Martín menesztése után vette át az orosz válogatott irányítását.

„Az olimpia elérésének feladata megoldódott, ezért segíteni fogunk Alekszej Alekszejevnek a tekintélye megerősítésében” – nyilatkozta az elnök.

Siskarjov nem gondolja, hogy a válogatottnak könnyű volt kijutni az olimpiára a motivált riválisok ellenében. Az oroszok Szerbia 29-24-es legyőzésével kezdték a győri tornát pénteken.

„Ami a játék minőségét illeti, nincs sok időnk, és van min dolgozni. Ki kell alakítanunk a játékkapcsolatokat, bővítenünk kell a forgatható játékosok névsorát – nem engedjük megismételni Ambros Martín hibáit.

Az kevés, hogy nyolc emberrel jól kezdünk, de lehetetlen csak ennyi játékossal lejátszani egy egész tornát. Összességében nagyon pozitívan értékelem a győri teljesítményt, de komoly házi feladatokat kell még elvégeznünk Tokió előtt

– magyarázta az elnök. Az oroszok vasárnap 20.30-tól a házigazda, és az olimpiára már szintén kijutott magyarok ellen zárják a tornát.

A kiemelt képen Dana Abilda, a kazah (balra) és Anasztaszija Illarionova, az orosz válogatott játékosa látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik