Így néz ki Balatonfüred 18 nappal az úszóvébé kezdete előtt

POLITIKA
2017 június 27., 08:32
comments 504

Bár alapvetően budapesti esemény, a vizes vébé nyílt vízi úszóversenyeinek, illetve a világbajnokságot követő masters vébé versenyeinek Balatonfüred is a gazdája lesz. Jutott is ide pénz a vizes vébé naponta növekvő, már a 130 milliárdot, az eredetileg tervezett költségvetés ötszörösét is meghaladó költségvetéséből, bár a tervezett két gigaberuházás, a mélygarázs és a parkolóház közül végül csak az előbbi valósult meg. De annak legalább az eredetileg becsült 800 milliós költsége 1,85 milliárdra nőtt.

Azért, mert valami ennyire rohadt sokba, gépkocsibeállónként 9,7 millióba kerül, még nem feltétlenül következik, hogy időben el is készül. Édesapámnak hála pontos helyzetképet kaphattunk az építkezés állásáról a június 26-i, hétfői állapotok szerint.

Ez még nem a mélygarázs, épült felszíni parkoló is. Ez szinte biztosan elkészül, bár egy kicsit sivár lesz.
photo_camera Ez még nem a mélygarázs, épült felszíni parkoló is. Ez szinte biztosan elkészül, bár egy kicsit sivár lesz. Fotó: Király István

Egy felszíni parkoló már-már kész, itt a jelek szerint már csak némi parkosítás, meg a munkagépek levonulása van hátra. A bajok a mélygarázsban, a felszín alatt, és a kapcsolódó infrastruktúránál kezdődnek. A liftet például pillanatnyilag még senkinek se ajánljuk.

A liftakna most még valóban csak egy akna.
photo_camera A liftakna most még valóban csak egy akna. Fotó: Király István

Nem árt az óvatosság a lépcsőn se, aminek egyelőre még nincsenek korlátjai. De minek is menne le bárki a mélygarázs legalsó szintjére, ahol hétfőn a délelőtti és vasárnapi esőzések után bokáig állt a víz.

Nyersbeton lépcső korlát nélkül, bokáig álló mocskos víz.
photo_camera Nyersbeton lépcső korlát nélkül, bokáig álló mocskos víz. Fotó: Király István

A mélygarázsból kijutva két dolgot figyelhetünk meg. Egyrészt a felszínen is akad még munka bőven.

A mélygarázs felszíni kijáratában ez a kép fogadja a bámészkodókat.
photo_camera A mélygarázs felszíni kijáratában ez a kép fogadja a bámészkodókat. Fotó: Király István
Ez is a mélygarázs egyik gyalogos kijárata. Sok sikert a használatához!
photo_camera Ez is a mélygarázs egyik gyalogos kijárata. Sok sikert a használatához! Fotó: Király István
Elvben ez volna a mélygarázs főbejárata a Halászkert mellett. A terveken itt üvegépület, a gyakorlatban fémváz áll csupán. A sok tűzoltótömlővel épp a vizet szivattyúzzák a legalsó szintről.
photo_camera Elvben ez volna a mélygarázs főbejárata a Halászkert mellett. A terveken itt üvegépület, a gyakorlatban fémváz áll csupán. A sok tűzoltótömlővel épp a vizet szivattyúzzák a legalsó szintről. Fotó: Király István

És ez, hogy gyalog megközelíthetetlennek tűnik a parkoló, még a kisebbik probléma. Egyelőre a mélygarázshoz vezető út sem áll túl jól.

Elvben itt, a Zákonyi utcán kéne megközelíteniük az autósoknak a mélygarászt. Aszfalt egyelőre csak a bicikliútra jutott.
photo_camera Elvben itt, a Zákonyi utcán kéne megközelíteniük az autósoknak a mélygarászt. Aszfalt egyelőre csak a bicikliútra jutott. Fotó: Király István

Mégy a 71-es főúttal sincs összekötve.

A Honvéd utca és a 71-es út találkozása. Innen lehetne lehajtani a garázshoz a főútról.
photo_camera A Honvéd utca és a 71-es út találkozása. Innen lehetne lehajtani a garázshoz a főútról. Fotó: Király István

Tovább haladva a versenyhelyszín felé az óvatlan szemlélő úgy vélheti, még ott is bőszen folynak az építkezések. De tévedésben van. Füred egyik fő látványossága, a parti Tagore-sétány a terveknek megfelelően alakul konténervárossá.

Bódéváros a Tagore-sétányon. Ez nem az építkezés része, ez maga a versenyhelyszín, amit ilyenre is terveztek.
photo_camera Bódéváros a Tagore-sétányon. Ez nem az építkezés része, ez maga a versenyhelyszín, amit ilyenre is terveztek. Fotó: Király István

Ezekben a részben a vízre épített konténerekben lesznek az öltözők és versenyirodák.

Versenyirodák a vizen.
photo_camera Versenyirodák a vizen. Fotó: Király István

Némi pikantériát ad ennek, hogy még a vébé ideje alatt, július 29-én tartják az Anna-bált, csak közben a korzóból egyedül a bicikliút járható, az is csak részben.

Nem sokat hagytak a sétányból, ahol augusztus végén elvben egy másik bódéváros is épül még a füredi borhétre.
photo_camera Nem sokat hagytak a sétányból, ahol augusztus végén elvben egy másik bódéváros is épül még a füredi borhétre. Fotó: Király István
Legalább a fejesek parkolása megoldott a parkban, Kossuth Lajos szobrának lábánál.
photo_camera Legalább a fejesek parkolása megoldott a parkban, Széchenyi István szobrának lábánál. Fotó: Király István

A sétány ráadásul még egész augusztusban zárva lesz, mert augusztus 7-20. között rendezik a masters vébét, amelyre 2-3000 versenyzőt várnak. Ez ugyan egy nappal a hagyományos, és a nevével ellentétben valójában több hétig tartó füredi borhét előtt egy nappal véget ér, de a szervezők eleve csak szeptember elejére vállalták a konténerváros lebontását. Így a nyár utolsó hetében füredi kikapcsolódásra vágyók jobban teszik, ha előre lemondanak az esti sétákról a sétányon, mert egy négyzetcenti se lesz szabadon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.