Putyin azt mondta Szocsiban, ahol a legutóbbi téli olimpia volt, hogy amerikai nyomás alatt áll a NOB

POLITIKA
2017 október 19., 18:12
comments 33

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az USA nyomása alatt áll, és az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy az orosz sportolók ne vehessenek részt a februári phjongcshangi téli olimpián – írja az MTI.

„Látjuk, hogy a NOB komoly nyomás alatt áll” – mondta Putyin egy olyan szocsi fórumon, amin tudósok vettek részt. Azt mondta, a hirdetők, televíziós társaságok, szponzorok és mások félreérthetetlen jelzéseket kapnak amerikai intézményektől:

„Két lehetőség van: az orosz sportolók vagy független zászló alatt indulnak, vagy nem lesznek ott a Koreai Köztársaságban.”

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin / Szputnyik

Az oroszok indulásáról várhatóan novemberben döntenek. Szeptemberben 17 doppingellenes ügynökség írt alá egy közleményt, amiben az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) kitiltását kérték a februári játékokról. Ez az ügy is a McLaren-jelentés következménye volt: a tavaly decemberben nyilvánosságra hozott dokumentum (a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése) szerint több mint 1000 orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, illetve paralimpikon volt érintett az állami szinten támogatott doppingolásban. Az orosz kormány azóta is tagadja a McLaren-jelentés állításait. (Az orosz doppingbotrányról nemrég dokumentumfilm is készült, itt írtunk róla.)

Egyébként azért is érdekes, hogy Putyin éppen Szocsiban beszél amerikai nyomásról, mert 2014-ben ott tartották a téli olimpiát. Ráadásul nem is akárhogy nyertek az oroszok, legalábbis Mihail Zigar orosz újságíró Putyin metamorfózisa című könyve szerint jó hatással voltak a NOB-ra. A könyvben az áll, hogy „egyéni megközelítést” kellett találni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaihoz, ami az igénylő bizottság egyik tagja szerint „sokkal bonyolultabb, mint például a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait megvásárolni. Azok teljesen ismeretlen hivatalnokok, ám a NOB-ban világszerte ismert hírességek dolgoznak, királyi családok tagjai.” Példákat is említenek, például II. Albert monacói herceget, akiről tudták, hogy szereti az éjszakai életet, ezért rendszeresen utaztatták Moszkva akkori legdrágább szórakozóhelyére. De állítólag olyan NOB-tag is akadt, aki megmondta, hogy a rokona burkolólapokkal kereskedik, és szeretné növelni az üzletét Oroszországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.