Tarantino a Weinstein-ügyről: „Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem”

FILM
2017 október 19., 19:46
comments 143

Quentin Tarantino az a hollywoodi rendező, aki talán a legközelebb állt Harvey Weinstein producerhez, és most azt mondja, évtizedekig tudott a többszörös szexuális zaklatással megvádolt producer történeteiről, és most szégyelli magát, amiért nem állt a sarkára, és hagyta ott a producert. „Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem” – mondta Tarantino.

„Több volt ez, mint az átlagos pletykák. Másodkézből tudtam. Tudtam, hogy megtett néhányat ezek közül” – mondta a rendező, aki most azt kívánja, bárcsak felelősséget vállalt volna azért, amit hallott. Szerinte ha megtette volna, amit meg kellett volna tennie, akkor nem dolgozott volna Weinsteinnel.

Quentin Tarantino az Aljas nyolcas sajtótájékoztatóján New Yorkban 2015. december 14-én.
photo_camera Fotó: Bryan Bedder/Getty Images / The Weinstein Company/AFP

Tom Hanks ugyanebben az ügyben a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, fordulóponthoz érkeztünk. Szerinte a producer vezetéknevéből „főnév, ige” lesz. „Mindenkinek vannak történetei a »szereposztó díványról« bizonyos szemszögből” – mondta Tom Hanks.

Arra a kérdésre, bűnrészesnek érezte-e magát azáltal, hogy A-listás sztár volt abban a hollywoodi gépezetben, ahol mindez megtörténhetett, nemmel felelte, mert szerinte nem Hollywood és a szórakoztatóipar az egyetlen terület, ahol ez megtörtént, hanem bele van építve a társadalomba.

Mint mondta, a Mad Men című sorozatban is bemutatják, hogy a reklámipar is tele van ilyen történetekkel, a kormányzatról nem is beszélve. Szerinte bárhol, ahol férfiaké a hatalom, lesznek olyanok, akik szexuális ragadozóként környékezik meg az alattuk dolgozó nőket, és szerinte ez a homoszexuális közösségekre is igaz.

Tom Hanks 2016 őszén
photo_camera Tom Hanks 2016 őszén Fotó: Silvia Lore / NurPhoto

Tom Hanks elmesélte, hogy egyszer 40 nővel volt egy szobában, akikkel arról beszélt, hogy a nők hány százaléka tapasztalta már, hogy a felettese zaklatja, és kiderült, hogy 100 százalékuk. Erről azt mondta:

„Talán minden férfinak – beleértve magamat is – el kell fogadnia, és nem megpróbálnia megmagyarázni, vagy megjegyzést tenni rá, és biztosan nem szabadna megpróbálnia megvédeni vagy egyenesen üldözni ezeket a nőket.”

Szinte rögtön azután, hogy előálltak sztorijaikkal Harvey Weinstein áldozatai, jöttek a kérdések, hogy miért csak most beszélnek arról, ami történt velük. Itt írtunk erről a problémáról. (New York TimesBBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.