Lupita Nyong'o, Hollywood új csillaga megírta, mi a legfontosabb tanulsága a Weinstein-sztorinak

bűnügy
2017 október 20., 07:14
comments 175
photo_camera Fotó: ISAAC KASAMANI/AFP

A 12 év rabszolgaság és az új Star Wars-trilógia sztárja, a (Maz Kanatát alakító) 34 éves Lupita Nyong'o a a New York Times-ban jelentetett meg publicisztikát a Weinstein-sztorival kapcsolatban. Mexikói és kenyai szülők gyermekeként ő az első fekete színésznő, aki beszél a zaklatásokról, de még fontosabb, hogy ő ír először részletesen arról az érintettek közül, mennyire szerves része a szexuális dominancia a hollywoodi pályának és mennyire nehéz küldetés kikerülni ezeket a pszichológiai aknákat a sztárrá válás útján.

Nyong'o 2011-ben ismerkedett meg Weinsteinnel, akinek diákja volt a Yale egyik drámaosztályában. Egy berlini díjátadón ismerkedtek meg, a producer nem sokkal később elhívta otthonába egy filmvetítésre. Félrehívta a szobájába, azt színlelve hogy mutatni akar neki valamit, majd masszázst ajánlott neki. Nyong'o pánikolt, de gyorsan reagált: azzal vágta ki magát a helyzetből, hogy ő ajánlott masszázst Weinstennek, ezzel pszichológiailag irányító szerepbe került és kontrollálni tudta a producer kezeit.

Nyong'o azt hangsúlyozza, hogy a filmipar egy olyan kreatív és kifejezetten intim közeg, ahol egy hasonló ajánlat nem feltétlenül kelt gyanút. Valakinek, aki tapasztalatlan, és épp csak belepottyan egy olyan nyüzsgő világba, egy olyan hatalmas "családba", mint amilyen az amerikai filmgyártás, egy ilyen masszázsajánlat tűnhet természetesnek, sőt a hivatáshoz tartozó elismerő gesztusnak is. Nyong'o később leír egy másik esetet is, amikor Weinstein vacsorázni hívta, hogy aztán felinvitálja magához a hotelszobájába. Ellenállt azok után is, hogy a producer a karrierje megtörésével fenyegette.

"Azért osztom ezt meg, mert most már tudom mindazt, amit akkor nem tudtam. Része voltam egy egyre bővülő körnek, akik tudtuk és elszenvedtük Weinstein zaklatásait, de még csak nem is sejtettem, hogy a sérelmeim bárkit érdekelnének.

Megérkeztem egy közegbe, aminek Weinstein nem csak része, de alakítója is volt hosszú-hosszú ideje. Egyike volt az elsőknek, akit megismertem, ő pedig azt üzente, ezt a játékot így játszák, ez a világ így működik. És bárhova néztem, azt láttam, a környezet elfogadja és alkalmazkodik hozzá, győzködi magát, hogy ez így rendben van.

Nem gondoltam, hogy változhatnak a dolgok, vagy hogy bárki változtatni akarna rajtuk, hogy szövetségeseim lehetnek. A túlélési stratégiám az volt, hogy próbáltam kerülni őt mindenáron. Bár tudtam volna, hogy vannak más nők a filmvilágban, akikkel beszélhetek. Bár tudtam volna, hogy vannak még nyitott fülek."

Nyong'o arról is ír, hogy más nem zaklatta Weinsteinnen kívül, de a producerrel történt találkozás után ösztönösen olyan produkciókat keresett, ahol nők vannak döntési pozíciókban. (Jezebel via NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.