A francia nők több mint fele volt már szexuális zaklatás áldozata

külföld
2017 október 20., 11:47
comments 436
photo_camera Fotó: Earl Gibson III/Getty Images

A Weinstein-ügy kipattanása után a Le Figaro című francia lap és a közszolgálati Franceinfo megbízásából készített 1000 fős felmérést az Odoxa közvélemény-kutató arról, mennyire mindennapos a szexuális zaklatás jelensége Franciaországban - írja az MTI. Az derült ki, hogy eléggé az:

  • 53 százaléka a francia nőknek volt már szexuális támadás vagy zaklatás áldozata,
  • 60 százaléka a 35 év alatti nőknek élt át ilyen helyzetet,
  • 36 százaléka a nőknek volt áldozata szexuális támadásnak, ami molesztálást, fogdosást vagy csókra kényszerítést jelent,
  • 6 százaléka a férfiaknak volt áldozata szexuális támadásnak,
  • a nők 38 százalék élt meg zaklatást, szexuális sértegetést, megalázást, munkahelyeiken ez a szám 17 százalék.

A franciák túlnyomó többsége, 90 százaléka szerint fontos kérdésről van szó és több mint 50 százalék szerint nagyon fontosról, és magas, 80 százalék feletti a támogatása annak a törvényjavaslatnak, amelyik szabálysértésnek minősítené és bírsággal sújtaná az utcai zaklatást, beszólást. A felmérésből kiderült az is, hogy minél fiatalabb valaki, annál kevésbé fogadja el a szexuális utalásokat, gesztusokat, mint az utcán füttyögés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.