Az ukrán külügyminiszter a Velencei Bizottság kritikájára: nagyszerű!!4

külföld
2017 december 09., 16:41
comments 48

"Kijev számára nagyszerű eredmény," nyilatkozta az MTI-nek az ukrán külügyminiszter a Velencei Bizottság ukrán oktatási törvényről szóló pénteki állásfoglalásáról. A testület elismerte annak jogosságát, hogy az ukránoknak identitásuk erősítése érdekében fontos az államnyelv védelme és az, hogy az ország állampolgárai jól beszéljenek ukránul, közölte Pavlo Klimkin. Hozzátette, hogy az ukrán kormányzat kész az országban élő magyar nemzetiségű közösséggel annak megvalósításában, hogy

"minden gyermek az óvodától kezdve lehetőséget kapjon az ukrán nyelv elsajátítására az anyanyelvük megőrzése mellett."

Szerinte ezzel a felnövő korosztálynak jobb lehetőségei lesznek az érvényesülésre az életben, valamint ez szolgálja megmaradásukat szülőföldjükön, ahol "már ezer éve élnek".

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Velencei Bizottság pénteki állásfoglalásában amellett, hogy legitimnek nevezte Ukrajna törekvését, hogy polgárainak az államnyelven, az ukránon történő folyékony beszéd elősegítésével kezelni akarja az egyenlőtlenségeket, figyelmeztettek:

az ukrán tannyelvű oktatásra való radikális átállás sokkal kevesebb lehetőséget biztosít a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvi tanulásra, így az új szabályozás komoly aggodalmakat vet fel az oktatás minőségével kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.