Még a Fidesznek is jó most, ha Karácsony beugrik az MSZP-be

politika
2017 december 10., 04:46
comments 278

Karácsony Gergely lesz a mostani állás szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ezzel kaphat egy esélyt a párt arra, hogy versenyben maradjon a baloldali pártok egymással vívott küzdelmében, ahol amúgy senkinek sem néz ki több 10 százaléknál. 

Ha vezető nélkül menne neki a választásnak az MSZP, vagy valakivel, aki már 2007-ben is unalmasnak és hamisnak tűnt, akkor a DK vagy az LMP könnyebben ráverhetne néhány százalékpontot, ami a teljes bukással érne fel az ország egykori legnagyobb pártja esetében.

Karácsony hozhat annyit, hogy az eddig MSZP-re szavazók negyede-ötöde ne csábuljon el egy másik baloldali párthoz, hanem maradjon a jó öreg MSZP-nél. Nem nagy tömegekre kell gondolni, hanem a párt legutóbbi bénázása miatt elbizonytalanodó tízezrekre, akik azt nézhették végig, hogy az MSZP vezetése előbb kicsinálta a saját miniszterelnök-jelöltjét, elvben azért, hogy meg tudjanak egyezni Gyurcsány Ferenccel, de aztán mégsem egyeztek meg vele. Továbbá idén már két parlamenti képviselő lépett ki az MSZP-ből, és lehet, hogy újabb távozók követik őket.

A helyzet kicsit hasonlít arra, mint amikor az SZDSZ a teljes szétesése előtti hónapokra kívülről behozta vezetőnek Kóka Jánost, csak a mostani ötlet egy fokkal életszerűbb: Karácsonynak van politikai múltja, a baloldalon ismertsége is, volt LMP-s kampányfőnök és képviselő, három éve Zugló polgármestere, messziről nézve olyannak tűnik, mintha tényleg modernizálta volna magát az MSZP kicsit.

Az új helyzet Karácsony Gergelynek is hasznos lehet. Ha még többen megismerik ebben a kampányban, és ügyesebben szerepel a következő hónapokban, mint legutóbb az ATV-ben, akkor 2019-ben megpróbálkozhat akár a főpolgármester-jelöltséggel is, ami a miniszterelnöki posztnál inkább volna megszerezhető számára.

Az új felállás a Juhász Péter vezette Együtt pártnak a legrosszabb most, mert ők eddig úgy készültek, hogy a Karácsony vezette Párbeszéddel közös listán indulnak. Eddig sem látszott biztosnak, hogy ez a lista hozhatott volna 5 százalékot, de az Együtt helyzete most különösen nehéznek látszik.

Egy sokkal elvontabb szinten pedig azért izgalmas ez a helyzet, mert Karácsony helyzete elég élesen emlékeztet arra a dilemmára, ami a Kádár-korszak második felében gyötörte az ambíciótól fűtött embereket.  Mi a jobb? Teljesen a rendszeren kívül maradni, vállalva ezzel a leszakadást és a teljes perifériára kerülést, és egy szinte láthatatlan, belső feszültségektől is terhelt szubkultúra sztárjának lenni? Vagy pedig kompromisszumokat kötve haladni, elismerve közben, hogy a rendszer lebonthatatlan, és a mozgástér csak néha tágítható egy kicsit? Hol kezdődik a kollaborálás, és hol van helye a jobbító szándékú reformok próbálgatásának?

Úgy jön ez ide, hogy az MSZP-ről elég egyértelműen kiderült mostanra, hogy a Fidesz befolyása alatt működik. A Fidesz érdekeit szem előtt tartó szocialisták buktatták meg Botka Lászlót, a párt előző miniszterelnök-jelöltjét. Ahogy Botka László mondta, az MSZP-t is behálózta a politikai maffia, a Fidesz ügynököket tart a pártban, árulók, a kormányoldallal összejátszók döntenek stratégiai kérdésekben. E csoport hívásának is engedett most Karácsony, és így olyan keretek között folytatja politikai pályafutását, amelynek sarokpontjait a Fidesszel egyeztetve jelölik ki új szövetségesei. 

"Mindenkinek könnyebb lenne, ha én most nem lennék itt” - ezzel a felütéssel kezdte bemutatkozó beszédét Karácsony Gergely az MSZP elnökségénél szombaton, utalva arra, hogy nehéz és súlyos kompromisszumokat követelt felbukkanása.

Nem csak Botka mondja, hogy a Fidesz behálózta az MSZP-t

Tíz nappal azelőtt, hogy Botka László lemondott volna a miniszterelnök-jelöltségről, tartottak egy konferenciát a szocialista önkormányzati képviselők és polgármesterek Balatonszemesen, ahová levonult a párt vezetése is. Amikor Botka felszólalása következett, akkor a párt parlamenti képviselői közül többen látványosan elhagyták a termet. "Kapkodtuk a fejünket, hogy mi van" - mondta egy Pest megyei kisváros önkormányzati képviselője, amikor a párton belüli helyzetről beszélgettünk október elején, és azt magyarázta, hogy mikor jött rá, hogy Botka mégsem lesz listavezető. 

Botka addigra nyilvánosan is leárulózta a parlamenti frakció egyik tagját, zárt körben pedig többekkel is közölte, hogy tudja róluk, hogy alkalmanként összejátszanak a Fidesszel.

Ugyanezen a tanácskozáson az MSZP egyik befolyásos parlamenti képviselője végigjárta a polgármestereket, megyei vezetőket, és kérdezgette, hogy kinek mennyi kell majd a kampányra. Azt ígérte, hogy rajta keresztül lehet majd pénzhez jutni, bár sem az MSZP kampánycsapatában, sem pedig a gazdasági vezetésében nincs tisztsége. Az illetőről az MSZP legkülönbözőbb csoportjaihoz tartozó emberek mondták el az utóbbi hónapokban, hogy szerintük a Fidesztől hozza a pénzt.  Néhányan azt is tudni vélik, hogy milyen állami cégeken keresztül érkezik ez a támogatás, és azt is, hogy több parlamenti képviselő személyes kiadásait fedezik ezek az összegek.

A pártból februárban kilépett Demeter Márta parlamenti képviselő pedig egyenesen azt mondta az MSZP-ről, hogy "a választóit cserbenhagyva bármikor hajlandó együttműködni a Fidesszel", és belépett az LMP-be.

Arról is rengeteg pletyka kering, hogy már a 2014-es listaállítást is egyeztette az MSZP akkori vezetése a Fidesszel. A Fidesz és a szocialisták rejtett kapcsolatáról itt írtunk részletesebben.

Karácsonyt már nyáron akarták azok, akiket Botka fideszes ügynököknek tart

Amikor Botka László idén nyáron megpróbálta sarokba szorítani az MSZP fideszeseit, a stábjából már akkor mondták, hogy talán Karácsony Gergelyre cserélné le ez a csoport Botkát, legalábbis erre figyelmeztették jóakarói a szegedi polgármestert.

Karácsony közben feltűnt Botka mellett is rendezvényeken, és úgy tűnt, hogy az ő pártja (Párbeszéd) a leglelkesebb, hogy elfogadja Botka választási együttműködésről szóló ajánlatát. Éppen ezért furcsának tűnt a nyáron azt hallani, hogy Botka MSZP-s ellenfelei Karácsonyt akarják. 

Aztán októberben Karácsony már arról beszélt, hogy az Együtt párttal alakítanak közös listát. 

Aztán ezen a héten újraindult a szivárogtatás több helyről is, hogy Molnár Gyula felkérésére Karácsony elvállalta, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje legyen. Amikor Karácsonynál rákérdeztem erre, akkor szerdán így válaszolt:

"Ez a pletyka nyár óta folyamatosan előjön. Én a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vagyok, és nem folytatok tárgyalást az MSZP-vel arról, hogy ők is támogassanak."

Nehéz a nyilatkozatokat és a fejleményeket logikus rendbe illeszteni, de talán nincs is rá szükség. Sokkal érdekesebb, hogy az MSZP Botkát leléptető befolyásosainak Karácsony jobban megfelel, mint a párt egyik régi politikusa. Ez azért lehetséges, mert Karácsony kívülről jött emberként ha akarná se tudná piszkálni a párt belső szerkezetét, vendégként a párt országos listáját sem akarhatja összeállítani (szemben Botkával, aki ehhez ragaszkodott), így vele nem kell felforgatni a működő viszonyokat. Még az is reális, hogy ha letudják a kampányt, akkor a parlamenti frakcióba sem ül majd be, hanem marad zuglói polgármester. A párt korrupt struktúráját nem kell megváltoztatni miatta.

A világ nem olyan egyszerű, hogy ebből olyan következtetéseket kelljen levonni, hogy Karácsony Gergely a Fidesz embere volna. Sőt, az új szerepe inkább segítheti egy kicsit az MSZP-t, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben, és akár Karácsony személyes karrierjének is jól jöhet.

Lépéskényszer volt

Botka bukása után az MSZP megreccsent, főleg mert nem jött össze a nagy összeborulás Gyurcsány Ferenccel és a DK-val, ami Botka megbuktatóinak az első terve lehetett. Eleve azért mentek Botkának még július elején, mert Botka nem akarta Gyurcsányt bevinni a parlamentbe, és ezzel a vitával kezdődött a nagy belső háború. 

Gyurcsány azonban idén őszre talán megérezte, hogy annyira nagy a baj egykori pártjában, hogy mindenféle feltételek elfogadása helyett elég kivárnia, hogy az MSZP magától összeomoljon. Néhány hét tárgyalás után bejelentette, hogy nem akar közös listát az MSZP-vel, és így azzal riogatta őket, hogy a DK esetleg jobb eredményt ér el náluk. Talán kivárt, hogy még jobban megijedjenek, talán komolyan gondolta, hogy 2018-ban az MSZP-t kell legyőznie ahhoz, hogy egyszer majd komolyan vehető kihívóként induljon el egy 2020 utáni választáson.

Ebben a helyzetben merült fel a B-terv, egy új húzóember keresése az MSZP-lista élére. Állítólag komolyan győzködték először Balázs Péter egykori külügyminisztert, de ő nemet mondott nekik. És akkor november végén Molnár Gyula pártelnök felhívta Karácsony Gergelyt.

Miért jó ez a Fidesznek is?

A Fidesznek az az érdeke, hogy az ellenzék pártjai közül egyik se erősödhessen meg annyira, hogy akár matematikai esélye legyen őket megszorongatni. A Fidesz szavazói ugyanis nem a választók többségét, hanem a legnagyobb kisebbségét alkotják. A sok kicsi közül ők a legnagyobbak, de ha nem volna szétaprózott a másik oldal, akkor a Fidesz győzelme már nem lenne egyértelmű, erről itt írtunk részletesen. A Fidesznek az a legjobb, ha sok közepesen kicsi párt van a baloldalon, és ezért nem érdeke, hogy az MSZP pozíciói tovább gyengüljenek, főleg hogy a többiek kifejezetten az MSZP ellenében építették fel saját identitásukat. Az éles megosztottság fenntartásához jól jön, ha az MSZP a legnagyobb erő a baloldalon.

Fidesznek az is nagyon jó, ha az ellenzék legalább részben fogható, manipulálható, megvesztegethető, és ebben az elmúlt ciklusban a legjobb partnerük az MSZP volt. Nem lenne jó a Fidesznek, ha fontos, de az ellenzéknek járó bizottsági posztokat például más pártok képviselői vinnék el. Ilyen például a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja, ami hagyományosan mindig az ellenzéké. Vagy ha egy-egy kétharmados szavazásnál ne volna mód háttéralkukra.

Máshova csap most a Fidesz

A Fidesz most a Jobbikot gyilkolja inkább, hiszen az a legerősebb ellenzéki párt. Egy nagyon erőltetett, szokatlan eljárásban, óriási pénzbüntetést róttak ki a pártra. Az Állami Számvevőszék úgy büntetett, hogy nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen vizsgálatok nyomán, és pontosan milyen szabálytalanságokat tárt fel, ám döntésük ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Ráadásul az ÁSZ a rendszerváltás óta hímes-tojásként óvta a pártokat az érdemi vizsgálatoktól és büntetésektől. A kampánypénzek törvényes kezelését, elszámolását, a költési határok betartását ezért a pártok soha nem vették komolyan. 

Ez azért tartozik most ide, mert ha a Fidesz akarná, akkor büntethetné a Jobbiknál is sanyarúbb anyagi helyzetben lévő MSZP-t is. Szocialista forrásaink szerint ha igazán akkurátusan akarná az ÁSZ vizsgálni például a 2014-es kampány egyéni jelöltjeinek az elszámolásait, akkor náluk is tudnának büntetni. (Állítólag a pártnak annyira nem volt pénze a négy évvel ezelőtti kampányban, hogy az egyéni jelölteknek járó, fejenként egymillió forintos állami támogatások egy részét be kellett adni a közösbe, és ezért hiányosak egyes jelöltek elszámolásai. De az is biztos, hogy a legtöbb hibát éppen a Fidesz elszámolásaiban találhatná meg az ÁSZ, hiszen a 2014-es kampányban független szervezetek számításai szerint háromszor annyit költöttek el, mint amennyit bevallottak.)

De most az MSZP-t nem érdeke ütni Fidesznek, nehogy a parlamenti színház jól bejáratott szereposztása felboruljon. Úgyhogy Karácsony Gergely abban is bízhat, hogy ha nem tesz igazi csodát az MSZP-vel, akkor talán nem hurcolja meg sokkal jobban a Fidesz, mint tette azt pénteki közleményében, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy "Karácsony Gergely a 14. kerületi villanegyedből minden vidéki fejlesztést lesajnál, semmibe nézi ezáltal a vidéki embereket is"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.