Menekültáradattól és nukleáris szennyezéstől rettegnek Kína észak-koreai határán

külföld
2017 december 10., 08:55
comments 37

Csütörtökön kezdett rohamtempóban terjedni a kínai neten egy dokumentum, amit Kína legnagyobb mobiltársaságának Csangpaj megyei részlege adott ki. A dokumentum szerint terheléses teszteket végeztek a megye öt helyszínén, ahol aggályaik szerint százezerszámra bukkanhatnak fel menekültek akkor, ha netán háború törne ki a szomszédos Észak-Koreában.

Csangpaj megye közvetlenül a koreai határon fekszik. Annyira közel vannak Észak-Koreához, hogy itt még a szeptemberi kísérleti atomrobbantás keltette rengéshullámokat is érezni lehetett. Ez alapján a helyiek joggal tarthatnak attól, hogy akár az ilyen kísérleti robbantások, pláne egy esetleges nukleáris csapás után nukleáris hulladék lepheti el a környéket.

A csangpaji hatóságok nem akartak nyilatkozni a Financial Timesnak, vagy csak annyit közöltek, hogy nincs tudomásuk menekülttáborok helyének a kijelöléséről.

Paul Haenle, a pekingi Carnegie-Tsinghua Center igazgatója szerint Kína Észak-Korea-politikáját sokkal inkább az ilyen félelmek befolyásolják, mint Donald Trump és az amerikai kormány nyomásgyakorlása. "A kínaiaknak megvannak a maguk okai arra, hogy aggódjanak Észak-Korea miatt. És kezdik elveszteni a fejüket" - mondta. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.