Több évtizedes tiltás után nyithatnak újra a mozik Szaúd-Arábiában

külföld
2017 december 11., 11:38
comments 87

Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy több mint három évtizednyi tiltás után újra kinyithatnak mozik az országban. A kultúráért és tájékoztatásért felelős minisztérium hamarosan kiadja az engedélyeket, így az első mozik akár már jövő márciusban megnyílhatnak.

A tiltást az egyház nyomására még a 70-es években rendelték el a hatóságok. Abdulaziz Al Sheikh főmufti már az év elején figyelmeztetett arra, hogy a mozikkal újra visszatérhet a romlott erkölcs a királyságba.

Egy  szaúdi nő szelfizik a rijádi Comic-Con Fesztiválon
photo_camera Egy szaúdi nő szelfizik a rijádi Comic-Con Fesztiválon Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Az újranyitás Mohammed bin Szalman koronaherceg Vision 2023 nevű társadalmi és gazdasági reformprogramjának része. A mozik megnyitásától gazdasági fellendülést is várnak, hiszen a szaúdi piac 32 millió embert jelent. A tervek szerint 2030-ig 300 mozi nyílhat az országban. A koronaherceg reformterve szerint a szaúdi háztartások kulturális kiadásait a mostani 2,9 százalékról 2030-ig 6 százalékra növelnék. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.