Megfosztanák az ukrán állampolgárságától azt, aki részt vesz egy másik ország választásán

külföld
2018 április 23., 05:21
comments 211

Sürgősséggel nyújtotta be 8279. számú törvénytervezetét Porosenko ukrán elnök, ami elvenné az ukrán állapolgárságot attól, aki

  • részt vesz más országok választásain
  • illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használ

Az ukrán lapok szerint az intézkedés nyíltan azokat a krími lakosokat célozza, akik részt vesznek az orszországi választásokon, ám ettől még, ha elfogadják, pontosan ugyanúgy vonatkozni fog a kárpátaljai magyarokra. 

Érdekes kérdés, hogy Ukrajna hogyan tudná hitelesen bizonyítani, hogy egy polgára szavazott az orosz, a magyar vagy bármilyen választáson. A témáról beszámoló karpatalja.ma szerint

A Petro Porosenko elnök által jegyzett tervezet értelmében a jövőben alapul szolgálna az ukrán állampolgárság megszüntetéséhez, ha valaki él a külföldi állampolgárság által biztosított választó- vagy egyéb jogával, esetleg teljesíti a külföldi állampolgárságból fakadó kötelezettségeit, amit alátámasztanak az adott ország állami vagy helyi önkormányzati szerveinek publikus nyilvántartásaiban vagy hivatalos kiadványaiban és weboldalain szereplő adatok.

Ez így első olvasásra eléggé furcsának tűnik, hiszen publikus nyilvántartásokban természetesen nem szokás rögzíteni, hogy név szerint ki szavazott egy választáson.

Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, de ha kiderül, a dolgot nem büntetik az ukrán állampolgárság elvételével.

Update: Olvasónk, Gáspár, érthető magyarázatot adott arra, hogy Porosenkóék miért emlegetik a publikus nyilvántartásokat:

elsősorban ez azokra vonatkozik (és az ellenőrizhető) akik pl. az orosz elnökválasztások lebonyolításában részt vettek a Krímen. Bizottsági tagok, stb. Nekik szerepel a nevük a jegyzőkönyvekben, amik nyilvánosak.

(via karpatalja.ma)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.