Versenyben az Európai Filmdíjért az elmúlt évek legjobb magyar dokumentumfilmje

FILM
2018 augusztus 17., 18:29
comments 36

Felkerült az Európai Filmakadémia tizenötös listájára Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmje, és ezáltal versenyben az egyik legrangosabb európai filmdíjért. A hírről az M5 kulturális csatorna péntek esti híradója számolt be. 

Januárban a 444-en is méltattuk a filmet, ami télen első magyar alkotásként kapott helyet a világ egyik legismertebb független filmfesztiválja, a Sundance dokumentum-versenyprogramjában.

link Forrás

A film egy 52 éves nő, Maris életét mutatja be, aki tíz éve él kiszolgáltatott helyzetben, gyakorlatilag modern rabszolgasorban egy magyar családnál. 

Az MTVA támogatásával és német koproducerek közreműködésével készült film egy főiskolai filmprojektből nőtte ki magát egész estés filmmé: Tuza-Ritter Bernadett eredeti feladata az volt, hogy kövesse végig kamerájával egy általa kiválasztott személy napját, és ezt vágja össze egy ötperces filmmé. 

A rendező eleinte a házimunkát végző karakterbe „szeretett bele”, és csak megismerése közben döbbent rá, hogy valójában sokkal felkavaróbb történet húzódik a háttérben, mint amire eredetileg számított. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.