Orbán „szent életű dervisnek” nevezte Gül Babát, és kijelentette: az ő korának nagyságához kell felnőnünk

politika
2018 október 09., 10:25
comments 529

Az utat elálló rendőrök szerint csak meghívóval lehetett bemenni Gül Baba türbéjének avatására, amely egyáltalán nem volt nyilvánosan meghirdetve, még az időpontja sem szerepelt sehol, csak az útlezárások időzítéséből lehetett következtetni rá, hogy egyáltalán igaz az értesülés, miszerint Erdogan maga adja át a szent sírt, amelyet a magyar és a török kormány pénzéből újított fel Orbán és a török elnök közös barátja, Adnan Polat alapítványa.

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember és Emine Erdogan, a török elnök felesége
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember és Emine Erdogan, a török elnök felesége Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Jobb híján kénytelenek vagyunk tehát a hirado.hu tudósítására hagyatkozni. E szerint Orbán nagy tisztelettel beszélt a török hódoltság időszakáról, amelyet valamiképpen a két nemzet közös dicsőségeként állított be.

Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor „nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”, a váltakozó kimenetelű küzdelmek hősiessége nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk 

– mondta Orbán Viktor a közmédia szerint.

Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napján, 2018. október 9-én
photo_camera Gül Baba felújított türbéje Budapesten a felavatás napján Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A miniszterelnök beszélt a Buda cseles elfoglalásában részt vevő harcos szerzetesről is, aki a város török bevétele után közvetlenül elhunyt, és maga Szulejmán szultán kísérte el végső nyughelyére, amely azóta a térség egyik legfontosabb muszlim zarándokhelye.

„Budapestnek ezt a megkapó részét nem véletlenül hívják Rózsadombnak. A név már jó ideje Gül Babának és híres rózsáinak állít emléket. A szent életű dervis alakja ma is él a magyar nép emlékezetében, monda, operett, film is őrzi emlékét.”

Polat segít átvágni a szalagot
photo_camera Polat segít átvágni a szalagot Fotó: MTVA

Orbán Viktor megköszönte Erdogan elnök támogatását a 2,5 milliárd forintos felújításhoz, és külön kiemelte a restaurátorok és kertészek munkáját.

Erdogan az MTI szerint úgy bírt fogalmazni, hogy 

„a törökök és a magyarok együttműködése Gül Baba eszmei árnyékában ver gyökeret, a türbe pedig áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, továbbá erősíti a két nép barátságát.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.