Százezrek tüntettek Berlinben a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen

külföld
2018 október 13., 18:10
comments 371

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember tüntetett szombaton Berlin központjában a nyitott és szabad társadalomért a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben.

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén.

photo_camera Fotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance/AFP

Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos bevándorló életét vesztette a Földközi-tengeren.

photo_camera Fotó: Cuneyt Karadag/Anadolu Agency

A "Megoszthatatlan" szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte többek között a Zöldek párt a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével, de a menetet számos emberi jogi szervezet támogatta. A felvonulás egyfajta reakció a német szélsőjobboldali AfD párt megerősödésére, amely Angela Merkel 2015-ös menekülteket befogadó politikája után kezdett el jó eredményeket elérni a választásokon.

A résztvevők közül sokan azt mondták, hogy az emberi jogokat és a toleranciát védik, különösen a bevándorlással kapcsolatban. “Aggódok, hogy nem vagyunk ott másoknak, hogy nem törődünk azokkal az emberekkel, akiknek tényleg szüksége van segítségre” - mondta egy tüntető.

“Senki sem azért jön, mert amúgy unatkozna” - tette hozzá.

Egy másik nő azt mondta, sokan vannak, akik azt hiszik, megsérthetik az emberi jogokat. “Itt az ideje nemet mondani, hiszen vannak más emberek, akik nyitottak akarnak lenni” - mondta.

photo_camera Fotó: Cuneyt Karadag/Anadolu Agency

Heiko Maas német külügyminiszter "erős jelzésnek" írta le a szombati megmozdulást. "Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták" - mondta a szociáldemokrata politikus a német Funke médiacsoport lapjainak. Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg. "A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket" - mondta.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.