Az orosz Nemzeti Gárda parancsnoka párbajra hívta Navalnijt, aki belement, de csak szópárbajban hajlandó kiállni

külföld
2018 október 18., 19:39
comments 53

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elfogadta  Viktor Zolotovnak, az orosz Nemzeti Gárda parancsnokának szeptemberi párbaj-kihívását, de csak úgy, hogy kihívottként a feltételeket ő szabja.

Vlagyimir Putyin és Viktor Zolotov 2007-ben, a bécsi szovjet felszabadítási emlékműnél.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Viktor Zolotov 2007-ben, a bécsi szovjet felszabadítási emlékműnél. Fotó: Alekszandr Nemenov/AFP

A 64 éves Zolotov ökölharcra vagy valamilyen fizikai küzdelemre hívta ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök legelszántabb riválisának számító Navalnijt, aki most a Youtube-ra feltöltött videójában elfogadta a kihívását, de kikötötte, hogy annak módját és fegyvernemét ő választja, és a szópárbajt választotta: „Párbajunk tévévita lesz az 1-es vagy 2-es adón, vagy bármely szövetségi csatornán.” Az ellenzéki emellett felajánlotta, hogy akár a saját Youtube-csatornáján is lefolytathatják a párbajt, ha az állami televízió nem él saját ajánlatával. (Hát ez már nem az az Oroszország, amiről Tolsztoj írt…)

link Forrás

Zolotov azért hívta ki párbajra Navalnijt, mert az ellenzéki politikus az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány oknyomozásaira hivatkozva korrupcióval vádolta meg a Zolotovot, és az által vezetett fegyveres testületet. Navalnij azt állította, a Nemzeti Gárda messze a piaci ár felett szerzi be az élelmezését, és a beszállítók között megnevezett egy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vagy pedig közvetlen környezetének egyik tagja által birtokolt krími céget. Azt is állította, hogy Zolotov családjának 663 millió rubeles (kb. 2,8 milliárd forintos) vagyona van.

„Egyszerűen párbajra hívom ki önt, a ringbe vagy a tatamira vagy akárhová, és ígérem, hogy néhány perc alatt jó lapos szeletet csinálok magából” – mondta a 64 éves Zolotov, aki a tiszti becsület megsértésével indokolta a kihívást.

A 42 éves Navalnij azért csak most válaszolt a kihívásra, mert vasárnap szabadult a börtönből, ahol augusztus 25. óta tartották fogva „adminisztratív letartóztatásban”.

photo_camera Fotó: Kirill Kudrjacev/AFP

A gárdaparancsnok megnyilvánulása már csak azért is szokatlan, mert az orosz felső vezetés kerülni szokta, hogy a nyilvánosság előtt kiejtse Navalnij nevét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.