Pont összejött a kétharmad a parlamentben, megváltoztatja nevét Macedónia

külföld
2018 október 19., 19:22
comments 81

Pénteken pont összejött a kétharmad, a szkopjei 120 fős parlamentből 80 képviselő támogatta az ország névváltoztatását célzó alkotmánymódosítást, írja a Reuters. Azzal, hogy

Macedónia Észak-Macedóniára változtatja nevét, feloldja a Görögországgal 27 éve húzódó vitát.

A két ország megállapodásának értelmében a névcsere után Athén nem blokkolja tovább a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozási kérelmeket. 

Az ellenzék egész héten arról vitatkozott, hogy mivel érvénytelen lett a szeptember 30-i névszavazás, nem fog az alkotmánymódosítás mellett szavazni. Sőt, a VMRO-DPMNE azonnali szavazást követelt. A szükséges 80 szavazat helyett a kormányzó baloldal csak 71-et tudhatott magáénak, a pénteki záróvoksoláshoz szüksége volt még 9 jobboldali igenre. Zoran Zaev kormányfő korábban azt ígérte, hogy ha elbukik a módosítás, akkor lemond, és új választásokat írnak ki.

A teljes alkotmánymódosítás még igényel parlamenti szavazásokat, az eljárást legkésőbb januárig kell lezárni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.