A cseh külügyminiszter nincs jó véleménnyel a magyar kormány harcáról a liberális demokrácia ellen

POLITIKA
2018 október 23., 09:37
comments 259

"A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában, látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie". Ezt nyilatkozta Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter a Respekt című liberális cseh politikai hetilapnak adott interjúban.

photo_camera Tomás Petrícek  Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

A cseh diplomácia vezetőjét megkérdezték az Európai Parlamentben elfogadott, Magyarországot bíráló Sargentini-jelentésről. Petrícek azt  mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna. Nem azért, mert a felvetéssel ne értett volna egyet. Szerinte szükség volt a vitára Magyarországgal kapcsolatban "elfordulásáról a liberális demokráciától", a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról, azonban a szankciós folyamat megindítására való felszólításra, az ország "kiszavazására" az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem. "Ez csak indulatokat vált ki" - mondta Petrícek. 

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. "Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat  és prioritásainkat az Európai Unióban". 

 Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a "nyugodt erő" szerepét játszhatná el szomszédai irányában. Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette: "beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni." 

A riporter felvetésére, milyen cseh politikai fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban , amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Peterícek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen. "A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett" - jelentette ki a cseh külügyminiszter. 

Szijjártó Péter nem is hagyta szó nélkül a kollégája nyilatkozatát, kissé lekezelően azt mondta: „Értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást". De azért örömmel várja a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen "eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük ezután sem lesz az". Végül azt közölte, hogy nagyra becsüli Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekinti irányadónak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.