A magyar háztartások a második legszegényebbek az egész Unióban

gazdaság
2018 december 14., 05:57
comments 236

Fontos gazdasági mérőszám az egy főre jutó tényleges fogyasztás vagy AIC, ami lényegében azt mutatja meg, hogy az adott országban egy háztartás vagy egy abban lakó egyén ténylegesen milyen javakat és szolgáltatásokat vásárolt meg és fogyasztott el. Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint ebben Magyarország az EU második leggyengébb tagja, az Uniós átlagnak mindössze 62 százalékára rúgó egy főre jutó tényleges fogyasztásával. 

Mögöttünk csak Bulgária áll 54 százalékkal, míg Horvátország mellettünk áll a csóródobogón szintén 62 százalékkal. A valós fogyasztásban Luxemburg lakói állnak az élen az EU-átlag 132 százalékával, utánuk Németország jön 122 százalékkal, míg a harmadik Ausztria 117 százalékkal. Ez annyit tesz, hogy ahol a német a hivatalos nyelvek között van, ott dőzsölés van. (Svájcban, ami nem EU-tag, 126 százalék ez az érték.)

Egy másik fontos mutatót, az egy főre jutó, vásárlóerővel korrigált GDP-t nézve Magyarország kicsivel jobban, de még mindig igen gyengén teljesít. Ezt a mutatót nézve az EU-átlag 68 százalékán állunk hátulról a hatodik helyen. A legszegényebb eszerint is Bulgária az átlag 49 százalékával

A legszegényebb ezúttal is Bulgária, a dél-európai országban a fejlettség még az EU-átlag felét sem éri el (49 százalék). Ezt a listát is Luxemburg vezeti 253 százalékkal, a 181 százalékot felmutató Írország előtt.

(via HVG)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.