Momentum: „A rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát”

politika
2018 december 15., 18:15
comments 328

Felszólítjuk a kormányt és a Belügyminisztériumot, hogy a rendőri túlkapások miatt tegyék az alapfelszerelés részévé a testkamerát a tüntetésekkel kapcsolatban eljáró hivatalos személyeknek, hogy ne ismétlődhessen meg 2006 - írja közleményében a Momentum. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Indoklásképpen az elmúlt napokban a médiában megjelent történeteket összesítik: 

„Tamást 42 óra fogvatartás után engedték ki a rendőrök, még a családját sem tudta értesíteni – és végül meg sem gyanúsították semmivel. Ottó kutyát sétáltatott a szerdai tüntetés idején, bevitték, és pénteken engedték ki, még a kutyáját is majdnem elvették tőle. Balázs békésen vett részt a tüntetésen, mégis bevitték, és 34 órát töltött egy előállító helyiségben, ahol még aludni sem tudott. A rendőröknek háttal álló Annát [a Momentum alelnökét, Donáth Annát] földre rántották, bevitték a X. kerületi rendőrkapitányságra, az ügyvédjét nem engedték be hozzá, és azt hazudták, hogy ő vetette magát földre. A 21 éves M.-et gyalázták és fenyegették a rendőrök, erről hangfelvételt is sikerült készítenie.”

„Nem ismétlődhet meg többet, hogy ártatlanokat 42 órára elzárnak a családjuktól indok nélkül, ahol se inni, se enni nem kapnak, megtalálni sem lehet őket, fenyegetik is őket, a jogsértéseket pedig később a rendőrök szemrebbenés nélkül letagadják” - olvasható a közleményben, amely szerint 

a rendőrökre szerelt testkamera segít bizonyítani a visszaéléseket, és visszatartó erővel is bír - nem véletlenül használják a módszert az Egyesült Államokban is.

Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja szerint a testkamera a rendőrök érdeke is, így ugyanis a hamis vádak is könnyebben elkerülhetők. Ezért a rendvédelmi szakszervezeteket is arra kérik, hogy támogassák a javaslatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.